12

juli

hulpverleningcijfers week 24 2010 reddingsbrigades

door Auto // in Persbericht

Bron: Reddingsbrigade Nederland

Reddingsbrigade 2386 keer in actie

Kwal grote kwelgeest langs de kust
 

Reddingsbrigade Nederland heeft met 2386 hulpacties de op een na drukste week achter de rug sinds zij in 2007 begon met het registreren van de hulpverleningen. Vooral het record van 2131 medische hulpverleningen veroorzaakte grote drukte in de mooie zomerweek. Grootste veroorzaker was een kwallensoort die met venijnige tentakels enkele honderden badgasten onaangenaam verraste. Ook het noodweer zorgde op sommige plaatsen voor veel werk. Er werden 36 zwemmers en 60 opvarenden uit het water gehaald. In 12 gevallen was sprake van een redding uit een levensbedreigende situatie. Ook het aantal zoekgeraakte kinderen was opnieuw hoog: 147. De Reddingsbrigade is afgelopen weekend samen met Interpolis een campagne met gratis polsbandjes begonnen om het aantal vermissingen juist terug te dringen. 

 De Reddingsbrigade moest afgelopen week vol aan de bak om aan de hulpvragen te kunnen voldoen. Met afwisselend mooi zomerweer en forse buien werd daarbij een groot beroep gedaan op de preventieve functie van de brigades. Op veel plaatsen werden mensen tijdig gewaarschuwd voor naderend onweer en van het water geholpen. Daarmee zijn veel ongelukken voorkomen. De ernst van de weersomstandigheden werd met name op het Eemmeer duidelijk waar 13 boten ernstig beschadigd raakten en een enkele zonk. De Reddingsbrigade Blaricum had er zaterdag en zondag de handen vol aan. De Reddingsbrigade Veluwemeer werd zelf getroffen door een blikseminslag die enkele computers en telefoons beschadigde.

Andere bijzonderheden betroffen onder meer een kwallensoort die de kust kwelde. Slachtoffers werden met verdunde azijn behandeld en konden meestal na een half uur weer hun weg vervolgen. In Schoorl assisteerde de reddingsbrigade de brandweer om een duinbrand te kunnen blussen. In Uden verrichtte de Reddingsbrigade eerste hulp aan een 14-jarige jongen die door een 18-jarige om niks in elkaar was geslagen. In Den Helder werden 3 mensen uit een muistroom gered en in Zoetermeer werden 3 oververmoeide zwemmers net op tijd uit het water gevist. In Ouddorp redde de brigade een hond die op eigen kracht de kant niet meer kon halen. Op tal van plaatsen was sprake van onwel wordingen door de warmte. Veel brigades waren actief bij evenementen en stonden paraat rond de WK-finale voor het geval mensen overmoedig in vijvers, vaarten of de zee zouden duiken.

Zorgelijk blijft het aantal zoekgeraakte kinderen waarvan het totaal voor deze zomer nu al op 332 staat. Reddingsbrigade Nederland is afgelopen weekend in Zandvoort met Interpolis een campagne begonnen om ouders bewust te maken van dit groeiende risico. Er werden gratis polsbandjes uitgedeeld waarmee kinderen weer sneller te herenigen zijn met ouders of begeleiders. Ook konden kinderen spelenderwijs ervaren hoe het is om redder te zijn. De campagne duurt nog de hele zomer. Voor meer informatie over de campagne, zie www.reddingsbrigade.nl

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}