22

augustus

Zomerupdate De Klos #4

door Pieter Naber // in Nieuws

Deze zomer wordt er hard geklust in ons clubhuis “De Klos” aan de van Beuningenlaan in Leiden. Via zomerupdates houden we je op de hoogte over de ontwikkelingen. Met vandaag:

De droevige damestoiletten

Van plan tot nieuw plan

Let op: dit artikel bevat beelden die door sommige lezers als schokkend kunnen worden ervaren.

Zaterdag

Het is zaterdagochtend 9:15, de koffie is op. Tijd om met goede moed te starten met de damestoiletten. Eerst alles maar eens demonteren. Waterleiding afdoppen, stortbak weg, pot eruit en afdichten met een speciedop. Tijd voor de tegels.

Stevig doorhakken, hier en daar door de gipswand heen. Maar dat was de verwachten.

Wat niet verwacht was, was dat er gewonden zouden vallen vandaag. Een snee, dwars door alle persoonlijke beschermingsmiddelen heen. Gelukkig was de EHBO snel ter plaatse en kon er na het plakken van een pleister en andere handschoenen weer verder gehakt worden.

Na de lunch werd gestart met het rechter damestoilet, dit ging minder voorspoedig dan verwacht. Achter de achterwand van het toilet werd een nest gevonden van de glanzende houtmier.

De glanzende houtmier is een opvallende verschijning. Ze zijn glimmend zwart, hebben een relatief grote kop en een heel klein knoopje tussen het borststuk en het achterlijf. Hebben een typische geur en geen enkele andere Nederlandse mier lijkt er op.
De glanzende houtmier is een superspecialist. Ze gebruiken schimmels, wonen meestal in levende bomen, tussen hout, en laten het lastige werk opknappen door ervaren krachten. En bouwt kartonnen nesten.

Helaas een tegenslag, maar wij laten ons niet uit het veld slaan.

Gewapend met mierenspray, goede handschoenen werd snel korte metten gemaakt met het nest.

En nog een bijzonder bouwwerk ontdekt, de afvoer van de bar, zat op het toilet aangesloten. Deze kan dus voorlopig niet gebruikt worden.

En ‘s avonds na het opruimen en het weghalen van een rotte balk in het toilet zagen we tijdens onze controle ronde rondom het gebouw ineens een gele gloed. Is dat licht van binnen?

Inderdaad, een directe verbinding met buiten, in het linker toilet. Zouden onze ongenodigde gasten op deze manier zijn binnengekomen? In ieder geval iets om toe te voegen aan de klussenlijst.

Wij strooien nog wat bestrijdingspoeder om de laatste mieren te verdrijven. En sluiten het gebouw af voor de nacht.

Zondag

Met goede moed starten we zondagochtend met een inspectie of er nog meer mieren zijn. Gelukkig worden deze niet aangetroffen. Dat is positief, op naar de Hornbach om materialen te halen om op te bouwen!

En toen, tijdens het uithakken van de sleuf. He er vallen mieren op Onno’s hoofd, dat is raar. Het lijkt erop dat bovenaan nog meer mieren zitten. Dan maar de hele achterwand eruit. En ja, nog een tegenslag, dit lijkt het centrale nest…

We wapenen onszelf weer met een spuitbus, tapen de handschoenen vast aan de overal, en gaan. Zie de video voor bewegende beelden. (Kijk niet als je er niet tegen kan).

Blijkbaar is de softboard tussenplaat ideaal om te gebruiken als nestmateriaal. En is het hoofdnest dus minimaal 15cm diep.

Uiteindelijk is het hele nest weg. Nog maar een enkele krioelende mier. Wij hergroeperen ons en bedenken hoe we verder moeten.

Eerste stap: zolder controleren. Een klein stukje uitloop van het nest wordt gevonden achter het schot, maar gelukkig geen grote nesten en meer ongedierte. Dan nog een paar kleine inspectiegaten maken.

We lijken het overleefd te hebben. Geen nesten meer aangetroffen.

Het eindresultaat van de damestoiletten.

En nu?

Zoals jullie kunnen zien hebben we wat pech gehad, maar we gaan de komende weken druk aan de slag om zo snel mogelijk weer werkende damestoiletten te hebben. Tot die tijd is een van de herentoiletten gereserveerd voor dames.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}