7

augustus

Veel werk voor Reddingsbrigade ondanks matig zomerweer

door Auto // in Nieuws

Ondanks het achterblijvende zomerweer vorige week, was er toch veel werk voor de Reddingsbrigade. Afgelopen week moesten de lifeguards 32 keer in actie komen voor 39 zwemmers die in de problemen waren geraakt. Helaas waren er vorige week ook weer 2 dodelijke slachtoffers tijdens zwemrecreatie te betreuren. Daarmee staat de teller van het aantal verdrinkingen tijdens het zwemmen deze zomer op 10. In totaal kwam de Reddingsbrigade 394 keer in actie, waarvan in 18 gevallen sprake was van een redding uit een levensbedreigende situatie.

Reddingsbrigade blijft aandacht vragen voor de gevaren van zwemmen in open water

De Reddingsbrigade ziet dat ondanks het niet al te mooie zomerweer toch veel mensen het water op zoeken. Vorige week was de zee door de harde wind en stromingen erg onrustig en ontstonden er op verschillende plaatsen sterke stromingen die menig zwemmer en watersporter verraste. De Reddingsbrigade heeft dan ook vele preventieve acties uitgevoerd om zoveel mogelijk ongelukken te voorkomen. Ondanks het preventieve werk moest er door de lifeguards in Den Haag 2 keer worden gevochten voor het leven van uit het water gehaalde drenkelingen.

 Daarnaast was het voor de lifeguards ook een druk weekend met veel evenementen waar zij aanwezig waren om te letten op de veiligheid van de deelnemers in en op het water en de bezoekers aan de wal. Zo waren bij de Canal Parade van de Amsterdam Gay Pride 30 boten van de Reddingsbrigade aanwezig, bij de Iron Man in Maastricht stonden de lifeguards van de Reddingsbrigade paraat, het Varend Corso Westland werd begeleid door boten van de Reddingsbrigade, bij het traditionele Sk»tsjesilen in Friesland is de Reddingsbrigade aanwezig en op tal van verschillende lokale (water)sport evenementen waren de lifeguards van de Reddingsbrigade actief.

‘Wij vinden het in veel opzichten een raar zomerseizoen. Het weer valt wat tegen, maar we hebben wel veel buitengewoon heftige reddingsacties moeten uitvoeren en helaas toch al 10 verdrinkingen. We voorkomen al 100 jaar veel verdrinkingen en ik ben ontzettend trots op al die vrijwillige lifeguards die weten wat ze moeten doen en echte levens redden. Zij verdienen onze waardering en steun.’ aldus Luc Dietz, directeur Reddingsbrigade Nederland

De Reddingsbrigade blijft ook de komende tijd aandacht vragen voor de gevaren van het zwemmen in open water. Het zwemmen in zee en in recreatieplassen is nooit zonder risico’™s. Zoekt u de komende tijd het water op dan heeft de Reddingsbrigade een aantal tips:

Tips van de Reddingsbrigade voor zwemmen in open water of de zee

  1. Ga alleen zwemmen op plaatsen waar dat is toegestaan en waar toezicht door de Reddingsbrigade (lifeguards) wordt gehouden.
  2. Houd kinderen altijd in de gaten, zowel in het water als op het strand. Blijf in het water op armlengte afstand bij kleine kinderen.
  3. Kun je niet zwemmen? Ga dan maximaal tot je knie«n te water.
  4. Zwem niet in de buurt van muien (= stroming die richting zee trekt) of sterke stromingen. Let op de waarschuwingsborden die aangeven waar gevaarlijke stromingen staan.
  5. Spring niet van bruggen, sluizen of andere bouwwerken die daar niet voor bedoeld zijn.

 

 

De 394  hulpverleningen van de Reddingsbrigade in de afgelopen week nader gespecificeerd:

–          32 keer kwamen de lifeguards in actie voor in totaal 39 zwemmers die in de problemen waren geraakt

–          33 keer werden opvarenden geholpen; waarvan 17 kitesurfers

–          36 kinderen werden herenigd met ouders/verzorgers;

–          262 keer werd er Eerste Hulp verleend;

–          19 keer stonden de vrijwilligers van de Reddingsbrigade klaar voor het verlenen van een dienst aan o.a. de collega’™s van overige hulpdiensten;

–          12 keer kwam de Reddingsbrigade in actie voor een dier in de problemen.

In totaal was er bij 18 acties sprake van een redding uit een levensbedreigende situatie.

 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}