17

juli

Veelvoorkomende zomer-ongevallen

door Auto // in Nieuws

De zomervakantie is begonnen! Dat betekent genieten van het lekkere weer, luieren op het strand en uitstapjes met het gezin naar het pretpark of de dierentuin. Op deze plekken zijn helaas ook minder leuke beestjes in de buurt. Zorg dat je weet wat je moet doen bij een tekenbeet, kwallenbeet of een instectensteek!

Tekenbeet: wat doe je als eerst?
Verwijder de teek zo snel mogelijk met een speciale tekentang (te koop bij apotheek of drogist) door ze in één rechte beweging eruit te trekken.

Insectensteek: wat doe je als eerst?
Indien de angel nog in de huid steekt: gebruik dan een pincet of vingernagel om de angel uit de huid te halen. Koel de plaats van de insectensteek af met ijs om zwelling, jeuk en pijn te beperken. Een jeukwerende lotion of zalf kan ook helpen.

Kwallenbeet: wat doe je als eerst?
Dompel de plek onder of douche in zo heet mogelijk water (tot 45 graden Celsius). Bij steken van sommige tropische kwallen kan het gebruik van azijn levensreddend zijn. Gebruik echter geen azijn bij Noordzee kwallen.

Meer weten?
Kijk dan voor alle EHBO-instructies op onze website of download gratis de EHBO-app (Android, iPhone en iPad. De EHBO-app is ook offline te gebruiken. Handig, voor als je in het buitenland op vakantie gaat!

Bron: EHBO nieuwsbrief 2014 van Het Rode Kruis.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}