5

juni

Varen met Zwemmend Redder 4 op de Kaag

door Auto // in Nieuws

Elk jaar wordt er met de leerlingen van Zwemmend Redder 4 (vroeger brevet 6) een kennismaking georganiseerd met het varend redden.

Waarom juist deze groep? Die zijn nog net iets te jong om mee te mogen als aspirant bij bewakingen en oefeningen. Maar wel oud genoeg om te gaan bepalen of zij binnen de vereniging actief willen worden. 

Als instructeur van deze groep ben ik een daarom ooit gestart met dit dagje varen, het is al een paar jaar met veel succes gehouden. Dit jaar werd deze dag gehouden op 1 juni. Om twee redenen bijzonder: allereerst omdat dit ook voor mij de eerste kennismaking was met de Valiant, onze nieuwe snelle boot. Verder mochten ook de kinderen, die de meeste loten hadden verkocht tijdens de Grote Clubactie, even varen als onderdeel van een heel spelprogramma.

Zo hebben de acht winnaars, Zoë, Johanna, Manon, Rowena, Natasha, Alicia, Amber en Murron, naast het varen een droogpakkenrace gedaan en reddingsboei geworpen. Vervolgens werd hun kennis over de reddingsbrigade getest tijdens een kennis quiz. Uiteindelijk werd voor hun de dag afgesloten met een spelletje tikkertje en Annemaria Koekoek in reddingsbrigade stijl.

Wil je weten wat ze allemaal gedaan hebben? Het programma van deze dag: ‘s morgens tussen 10 en 12 kon de eerste groep van ZR4 varen, daarna de kinderen van de grote clubactie, met lunchpauze, en tussen pakweg 14 en 16 uur de tweede groep van ZR4.

Als bemanning hadden we ‘s morgens op de Valiant ondergetekende en Patrick Veldt, en op de vlet Pieter Naber. Op de kant waren Rianne Meijer en Carla Nijhuis aanwezig om de Grote Club kinderen bezig te houden. Ook voer er een blauw bootje rond, met daarop Johan Nijhuis als fotograaf.

Toevallig waren ‘s morgens alle zes de jongens aanwezig, die zich opgegeven hadden: Pieter, Tycho, Matthijs, Stijn, Jasper en Rick (is al aspirant, maar wilde toch graag mee). Het was koud, winderig en bewolkt. We hadden dus alle ruimte op de Kaag, waardoor iedereen uitgebreid de boten konden uitproberen. Niet alleen een stukje voluit varen, maar ook rondjes, achtjes en achteruit varen, en de redding van een boei stonden op het programma.

Na de wissel was er bijna een echte actie: op de Laak kwamen we een verlaten, omgeslagen lelievlet tegen. Terwijl we om de boot heen voeren voor nader onderzoek en ik net de politie wilde waarschuwen, kwamen er twee slepers van de Scouting aan. Zij wisten te melden dat alle opvarenden waren opgepikt door een passerende boot en ongedeerd waren. Zij kwamen de lelievlet ophalen. Verdere hulp was niet nodig, dus wij konden onze kennismakingstocht vervolgen.

Rond twaalf uur waren de Grote Club winnaars aan de beurt voor een halfuurtje varen. De eerste groep bestond uit de allerjongsten. Ik vond dat wel wat spannend. Hoe zouden zij reageren? Was het wel verantwoord om ze op zo’n snelle boot zelf te laten varen? Doordat het Joppe nog steeds heel stil was, konden zij probleemloos onder begeleiding zelf een klein stukje varen.

Na de lunchpauze waren de iets oudere winnaars aan de beurt, waaronder mijn nichtje Amber. Zij konden alweer een beetje sneller varen, en ook een rondje of achtje proberen.

Rond kwart voor twee kwamen de meiden van Zwemmend Redder 4: Lisa, Shewa en Lotte. De snelle boot vonden zij eerst wat eng, maar zeker toen ze zelf hadden gevaren werden zij steeds enthousiaster.

Bij de wissel hadden we een korte pauze, ik kon toen even snel met met mijn nichtje varen voor een paar foto’s.

Als laatste ging ik, met de meiden en Pieter als schipper, met de vlet weg. Dit werd een oorverdovend succes. Elke beweging van de, toch wat wiebelige, vlet werd verwelkomd met een enorm gegil. Na een halfuurtje schommelen en stuifwater opvangen werd het hoog tijd om de kant weer op te zoeken. Daarna maakte Patrick nog een laatste rondje met ze in de snelle boot, in de tussentijd konden we met de rest van de medewerkers de spullen alvast inpakken en alles klaarmaken voor vertrek.

Volgens mij had iedereen het deze dag prima naar zijn/haar zin, zowel de deelnemers als de medewerkers.

En mijn eerste kennismaking met de nieuwe boot? Ook die is goed verlopen. De boot is snel, stabiel en goed onder controle te houden. Zeker voor de bewakingen op de Kaag een waardevolle aanwinst.

Volgend jaar weer?

René Boeff

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}