30

december

Tips voor een veilige nieuwjaarsduik

door Auto // in Nieuws

5 tips van de Reddingsbrigade om je voor te bereiden op de Nieuwjaarsduik PERSBERICHT - Reddingsbrigade: duik veilig het nieuwe jaar in

Op 1 januari verwacht Reddingsbrigade Nederland dat een recordaantal Nederlanders het nieuwe jaar begint met een frisse duik tijdens een van de (Unox) Nieuwjaarsduiken in het land. Vol goede moed wordt het koude water getrotseerd, maar dat is niet altijd zonder gevaar. Al jaren letten de vrijwillige helden van de Reddingsbrigade op de veiligheid van de duikers tijdens dit traditionele Nederlandse evenement. Om deelnemers aan de Nieuwjaarsduik zo optimaal mogelijk voor te bereiden en onderkoeling te voorkomen geeft de Reddingsbrigade samen met preventiepartner Interpolis een aantal handige tips. Vooral ‘wildduiken’ wordt afgeraden.

5 tips van de Reddingsbrigade om veilig het nieuwe jaar in te duiken: 

1) Duik alleen waar toezicht is 
Wil je op 1 januari het koude water trotseren voor een Nieuwjaarsduik, doe dit dan bij een georganiseerde duik waar ook gekwalificeerd toezicht van de Reddingsbrigade aanwezig is. Ga niet ‘wildduiken’ op afgelegen locaties waar geen toezicht of hulp in de buurt is. 

2) Kom op tijd en wees goed voorbereid 
Nieuwjaarsduiken worden vaak goed bezocht door zowel deelnemers als toeschouwers. Hierdoor kan de lokale infrastructuur overbelast raken. Zorg dus dat je op tijd bent en bekijk de duiklocatie vooraf. Dan kan je goed voorbereid het water in en er ook zo snel mogelijk weer uit. Doe een warming up, hou je aan de aanwijzingen van de organisatie en kijk waar je zo nodig om hulp kunt vragen. 

3) Doe alleen mee aan de Nieuwjaarsduik als je je fit voelt
Indien je je niet fit voelt of het medisch niet verantwoord is om te duiken, duik dan niet. Het is niet alleen een risico voor jezelf, maar ook voor andere duikers en de hulpverleners. Indien je tijdens of na de duik onwel wordt, meld je dan meteen bij de EHBO of een huisartsenpost. Je kan je beter op tijd even laten nakijken dan (te) laat behandeld worden. 

4) Bescherm jezelf tegen de kou 
– Zet een muts op; via je hoofd verlies je veel warmte. 
– Heb je het snel koud? Smeer je dan in met vaseline of draag een neopreenpak. 
– Doe bij terugkeer uit het water direct slippers of schoenen aan. 

5) Warm goed op na de duik 
– Kleed je niet direct te dik aan, maar geef je lichaam de tijd de “kou” uit je lichaam te werken.
– Draag tijdens het opdrogen een badjas. 
– Zoek een warme omgeving om je aan te kleden. 

Nieuwjaarsduikactie “Ik ben ook een held!” 
Reddingsbrigade Nederland is de campagne ‘Ik ben ook een held!’ gestart voor alle deelnemers aan de Nieuwjaarsduiken. Dit jaar kunnen de ‘duikhelden’ ook een ‘echte held’ worden door zich via www.ikbenookeenheld.nl te laten sponsoren voor de Reddingsbrigade en zo bij te dragen aan het onmisbare reddingswerk in Nederland. Reddingsbrigade Nederland is voor het uitvoeren van het reddingswerk mede afhankelijk van vrijwillige donaties. De campagne ‘Ik ben ook een held!’ biedt mensen op een leuke manier een toepasselijke kans om iets terug te doen voor de Reddingsbrigade. Met de opbrengst van de Nieuwjaarsactie “Ik ben ook een held!”kan Reddingsbrigade Nederland een deel van de kosten dekken van het reddingsmateriaal, de opleidingen en de organisatie die nodig zijn om het Nederlandse water veiliger te maken voor badgasten en waterrecreanten. 

Begin het nieuwe jaar meteen met een goede daad: steun de Reddingsbrigade en word ook een held!

 

Bron: Reddingsbrigade Nederland, persbericht 30-12-2012 (http://www.reddingsbrigade.nl/home/1498)

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}