15

januari

Serious Rescue 2011

door Auto // in Nieuws

 

De jaarlijkse actie Serious Request van 3FM voor het Rode Kruis voor veel mensen bekend. Nog niet?: voor deze actie worden door particulieren, scholen, verenigingen en bedrijven acties gestart om zoveel mogelijk geld op te halen voor een stille ramp. Dit jaar is het voor de stille ramp ‘moeders die beschadigd zijn door oorlogen of conflicten’. Één van deze acties is Serious Rescue van de reddingsbrigades in Nederland. Dit jaar werd deze actie gehouden voor het 2e keer. Met als gezamenlijk doel zoveel mogelijk geld ophalen en hiervoor  een prestatietocht te varen van zondag 18 december t/m dinsdag 20 december. Dit jaar was de vaartocht van Almere-Haven naar het Glazen Huis in Leiden.

In totaal deden er 20 teams mee van verschillende reddingsbrigades uit het hele land.

De Leidse Reddingsbrigade had ook een team samengesteld met als teamcaptains Edwin en Remon. De andere leden waren Caroline, Danny, Jeffry H, Martha, Oscar, Remco, René en Rob.

 

Hier een verslag van dag tot dag… 

 

Zaterdag 17 december

Aangezien de start van de vaartocht op zondag om 8:30 uur was konden teams zich op zaterdagavond melden bij de organisatie en overnachten in een sporthal. Voor het team van de LRB was het om 19:00 uur verzamelen bij de botenloods om alle benodigde materialen in te pakken en mee te nemen. Voor de reis hadden we een busje tot onze beschikking. De heenreis was met de nodige voorpret een goede start.

In Almere aangekomen bij het clubhuis van de Almeerse Reddingsbrigade werden we verwelkomt en hebben we ons gemeld bij de organisatie. Bekende in de organisatie van Serious Rescue 2011 zijn Cris en Freya (beide ook LRB-leden). Na het melden konden we vertrekken naar de haven waar we de vlet te water moesten laten zodat dit niet op zondagochtend nog hoefde te gebeuren.

Nadat dit voorspoedig was gebeurt vertrokken we naar een sporthal. Hier kregen we een veldbed uitgereikt en maakte we op de balustrade / tribune onze slaapplaatsen op.

Hierna werd er een welkomstwoord gehouden door de organisatie met nog enkele mededelingen.

Na dit alles te hebben gehoord was er tijd om deze zelf in te vullen. Het team van de LRB trok Almere in om de start gezellig te vieren.

 

Zondag 18 december

De zondag begon zeer vroeg, namelijk al om 6:00 uur! Voor Caroline en Rob nog iets vroeger omdat zij deze ochtend pas naar Almere toe kwamen.

Na alle opgeruimd te hebben vertrokken wij als team als laatste uit de sporthal om naar het clubhuis van de Almeerse Reddingsbrigade te gaan om  te ontbijten. Na het rustige ontbijt met vragende mensen voor een plakje worst of kaas vertrokken we naar de bus die op het bagger parkeerplaatsje stond om ons voor te bereiden op de start van de vaartocht. Hierbij trapte Danny, Jeffry, Martha en René af door het eerste gedeelte te varen. Doch team LRB als laatste vertrok uit de sporthal lagen wij als eerste in de havenkom van Almere-Haven voor het startsein. Het startsein werd gegeven om 8:30 uur door de burgemeester mevr. Annemarie Jorritsma. Direct na de start vertrok de stoet van 22 boten over het Gooimeer en het IJmeer naar Muiden. Niet zonder slag of stoot met een stevige wind en regenbuien! In Muiden was een wisselpunt waarbij Oscar, Caroline en Remco verder vaarden via Diemen Amsterdam binnen. Bij het Muziekgebouw aan het IJ was de volgende wissel en tevens lunchpauze. Voor vertrek werden er nog groepsfoto’s gemaakt op de trap van het muziekgebouw waar bijna alle reddingsbrigadeleden die deelnemen op zitten. Hierna werd de tocht voortgezet door Danny, Martha en Remco, René en Jeffrey door hartje van Amsterdam. Zeer mooi stukje route met zoveel reddingsboten. Ook grappig was dat de vele buitenlandse toeristen veel foto’s maken vanaf de rondvaartboten.

Buiten het centrum was het laatste wisselpunt waarbij de tocht werd voorgezet door Remon, Rob, Caroline Martha en Danny over de Amstel naar het eindpunt voor dag 1: Ouderkerk aan de Amstel.

Bij aankomst werden we verwelkomd door de burgemeester mevr. Blankers-Kasbergen en een koor op de brug wat Kerstliederen zong. Het team in de boot kreeg erwtensoep, doosje met Kerstbrood en een warme fles met Glühwein.  Dit alles werd in de laatste 200 meter heerlijk gegeten en gedronken! Immers is het zonde om de Glühwein koud te laten worden.

Na de boot ‘nachtklaar’ in de haven achter te hebben gelaten vertrokken we naar de sporthal.

Hier werden de bedragen van de plaatselijke schaatsclub en de gemeente overhandigd aan de organisatie. Na gedeeltelijk het avondeten te hebben opgegeten vertrokken we naar de plaatselijk snackbar om het avondmaal aan te vullen. Nadat een ieder zich voldoende had vol gegeten vertrokken we naar een café in het dorp. Hier waren we gelukkig niet de enige, zo kwamen we ook andere brigadeteams tegen.

Bij de vraag of we nog wat bitterballen konden krijgen was het antwoord nee. Oscar kwam met het idee dan gaan we ze halen bij de snackbar!

Doordat de beheerder van de sporthal  deze zou sluiten om 24:00 uur moesten we op tijd vertrekken, dus rond 23:30 uur vertrokken we. Danny stond buiten en had snel een oranje taxi geregeld met blauwe lampen en schuine strepen erop. Hier past wel 10 man in! Zodat we op tijd terug waren bij de sporthal voor de nachtrust.

 

Maandag 19 december

Ook deze morgen ging het licht vroeg aan. Na alles snel opgeruimd te hebben en ontbeten hebben vertrokken Danny, Caroline en Jeffry voor de eerste shift naar Uithoorn.

Deze wissellocatie kwam erg vroeg omdat één van onze lieve teamcaptains deze wissellocatie was vergeten en lekker aan de koffie zat met de rest van het team. Dus dit was doorvaren naar de volgende locatie nabij Bilderdam. Hier stapte Oscar, René en Remco op.

In Leimuiden was de laatste wissel- / lunchlocatie. Door vertraging bij de sluis was er wat ‘paniek’ om op tijd bij de bruggen aan te komen. De laatste shift werd gevaren door Remon, Caroline en Martha naar de eindlocatie Ter Aar. Hier hebben we overnacht in de sporthal de Vlinder.

Na de soep en broodjes knakworst was het tijd om te gaan zwemmen. Hiervoor zijn we naar zwembad de Does geweest waar het zeer rustig was en gezellig.

Ook in deze sporthal moesten we weer terug zijn om 24:00 uur.

 

Dinsdag 20 december

De laatste ochtend begon ook weer zeer vroeg. Voor Remco en Danny nog net wat vroeger aangezien er bij de boten wacht moest worden gehouden. Voor Danny en Remco had Rob geregeld (de teamcaptains hadden ons even in de steek gelaten) dat dit van 6:00 tot 8:00 uur zou zijn. Om effe voor 7:30 uur werden we uit het brugwachtershuisje gestuurd door een van de brugwachters die het had geregeld om vanuit hier de wacht te houden.

De eerste shift werd gevaren door Oscar,  René, Remco en Martha naar Alphen aan den Rijn. In het centrum aan het Rijnplein werden nog twee cheques ontvangen door de plaatselijke Rotary en duikvereniging. Net buiten Alphen was de eerste wissellocatie. Helaas kwamen we er achter dat de koeling van de buitenboordmotor niet goed werkte. Hierdoor moesten we de motor wisselen voor een leenmotor. De tweede shift werd gevaren door Jeffry, Danny en Caroline. De tocht ging via Woubrugge, Wijde Aa, Hoogmade, Leiderdorp naar de Rijneke Boulevard in Zoeterwoude. Hier kregen we onze eigen motor terug doordat deze snel naar onze dealer Roomburgh Watersport was gebracht voor reparatie. Na een snelle wissel van motor vertrokken we naar het congrescentrum ‘de Hooiberg’ op het brouwerijterrein van Heineken in Zoeterwoude. Hier was de allerlaatste wissel- en lunchlocatie. Vanaf Heineken mochten wij voorop varen naar Leiden toe.

Bij aankomst in het centrum van Leiden moesten we nog even wachten op het sein dat we verder mochten varen voor een mooi onthaal aan de Apothekersdijk. Hier werden we o.a. onthaald door de vice-voorzitter van de gemeenteraad mevr. Van Gruting. Na de aanleg vertrokken we met alle reddingsbrigadeleden naar het Glazen Huis. Een schitterend gezicht van geel en rode kleding en de reddingsbrigade beachflaks.  Na een klein half uur wachten bij het Glazen Huis werd de cheque aangeboden met het totaalbedrag van  € 12,500,-!!!

Hierna vertrokken we gezamenlijk terug naar de reddingsboten om vanuit hier te vertrekken naar de botenloods. Hierbij hebben Danny, Remco en René de brigades naar de juiste botenhelling plaatsen gebracht.

Nadat alles was opgeruimd en nog enkele andere brigadeleden bij ons in de botenloods hebben vertoefd was het einde. Met een klein ploegje hebben nog enkele van het LRB team pizza gegeten bij Edwin thuis.

 

De LRB teamleden hebben genoten van dit evenementen om zowel aandacht te vragen voor de actie van 3FM Serious Request maar ook ter promotie voor de reddingsbrigade en de LRB! Verder ook de gezelligheid onder elkaar en deelname aan de vaartocht!

 

Voor sfeer beelden en filmpjes kan je kijken op de site: www.seriousrescue.nl.  

 

 

LRB Serious Rescue team 2011

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}