3

augustus

Reddingsbrigade wil betere communicatie na zeevonk-verwarring

door Auto // in Nieuws

Reddingsbrigade Nederland heeft afgelopen week 796 hulpverleningen verricht, waarvan 22 reddingen uit een levensbedreigende situatie. De laatste 2 dagen was de brigade druk met de rode substantie die tussen Scheveningen en Katwijk was aangetroffen en later zeevonk bleek te zijn. De communicatie aan badgasten kan in dit soort gevallen beter stelt de Reddingsbrigade.

Volgens directeur Raymond van Mourik van Reddingsbrigade Nederland kan er veel verbeterd worden in de communicatie aan badgasten bij situaties zoals rond de zeevonk. De reddingsbrigade communiceert vooral met vlaggen over de veiligheid op een zwemlocatie. Een gele vlag betekent gevaarlijk zwemwater en een rode vlag betekent ‘ga niet zwemmen’™. Deze wordt onder meer gebruikt bij een zwemverbod. De lifeguards waarschuwen de mensen bij een rode vlag om het water uit te komen. Dat was bijvoorbeeld vandaag in Scheveningen door de drukte vrijwel niet uit te voeren, waardoor er nog steeds mensen in het water waren. Dat is aan andere badgasten niet uit te leggen. Op verschillende plaatsen werden uiteenlopende adviezen gegeven door diverse instanties en soms werd op één dag het advies meermaals aangepast en zelfs volledig omgedraaid. ‘Dat geeft onduidelijkheid aan de badgasten en is voor onze lifeguards niet meer uit te leggen’™, aldus Van Mourik. Hij staat achter het advies dat door Rijkswaterstaat is gegeven om niet te zwemmen, zolang niet duidelijk was waar het om ging. ‘De veiligheid van de badgasten staat voor ons voorop. We willen dat mensen plezier hebben op en rond het water en niet dat ze ziek thuiskomen. Maar als er een zwemverbod geldt, moet wel voor iedereen duidelijk zijn waar, waarom en tot wanneer dat geldt. Als het opgeheven wordt moet ook duidelijk zijn waar, waarom en per wanneer. Dan kan dat duidelijk gecommuniceerd worden. Nu kon het per uur, per locatie verschillen en was niet duidelijk wie erover ging en om welke reden een beslissing was genomen om wel of niet te kunnen zwemmen.’™ Een zwemverbod kan officieel door de provincie worden ingesteld, maar vrijwel alle communicatie kwam van Rijkswaterstaat of de politie bij de reddingsbrigades terecht. Het was niet duidelijk of er sprake was van een formeel verbod of een advies.

 

Van Mourik: ‘De Reddingsbrigade is een hulpverleningsorganisatie. Onze vrijwilligers willen de mensen helpen om op een veilige manier van het water te genieten. Wij kunnen bij een zwemverbod of onveilige situatie helpen met de communicatie aan de badgasten en ze waarschuwen om niet te gaan zwemmen, maar we zijn geen handhavers. Daarom moet duidelijk zijn waarom het op een bepaald moment niet veilig is om te gaan zwemmen, dan is dat goed uit te leggen. Nu was én onduidelijk wat er aan de hand was én wie kon zeggen wanneer en waarom je wel of niet kon zwemmen. Daar moeten we met de betrokken instanties lessen uit trekken. Het is tenslotte ook jammer als mensen op een mooie dag door onduidelijke communicatie niet optimaal van het water kunnen genieten.’™ Van Mourik gaat de betrokken partijen uitnodigen voor een gesprek hierover.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}