31

maart

Reddingsbrigades oefenen evacuatie in Biesbosch en Geertruidenberg

door Auto // in Nieuws

Zaterdag 11 april oefenen 17 reddingseenheden van de Nationale Reddingsvloot van Reddingsbrigade Nederland in de Biesbosch en de gemeente Geertruidenberg een evacuatie van slachtoffers en bewoners uit een ondergelopen gebied. Zo’™n 150 hulpverleners van Reddingsbrigades en het SIGMA-team van GHOR Midden- en West-Brabant werken samen met Staatsbosbeheer en 10 lotusslachtoffers mee aan deze oefening, genaamd ‘Hollandse Waard’. De oefening zal plaatsvinden van 10.00 tot 16.00 uur.

Het scenario van de oefening ‘Hollandse Waard’ is dat door een noordwesterstorm, gevolgd door hoge stormvloed en de hoge waterstand van de rivieren, de Delta Werken het hebben begeven. Vanuit het oostelijk deel van de Biesbosch en de gemeente Geertruidenberg komen meldingen binnen dat mensen zijn ingesloten door het opkomende water en per boot ge«vacueerd moeten worden. De vrijwilligers van de Reddingsbrigade zijn opgeroepen om slachtoffers en bewoners te evacueren uit hun benarde positie. Tijdens deze evacuatieoefening zal samenwerking met andere (hulpverlenings)partners en tussen de reddingsbrigades onderling centraal staan.

Reddingsbrigade Nederland heeft een formele taak ten aanzien van evacuatie en hulpverlening bij overstromingsrampen. Zij heeft hiervoor met het ministerie van Veiligheid en Justitie en het Nationaal Rampenfonds een overeenkomst gesloten. Reddingsbrigade Nederland heeft over het hele land 90 reddingseenheden gestationeerd. Dat zijn speciaal ontworpen boten voor het varen in ondergelopen gebieden en evacuatie doeleinden met professioneel opgeleide en getrainde bemensing. Deze 1.700 speciaal opgeleide vrijwilligers staan 365 dagen per jaar binnen 1 uur na alarmering klaar voor een eventuele inzet overal in Nederland. Jaarlijks worden er voor deze reddingseenheden rampenoefeningen georganiseerd.

Deelnemende eenheden Nationale Reddingsvloot aan de oefening ‘Hollandse Waard’:
Onderstaande reddingsbrigades uit de regio’™s  Brabant ‘“ Noord, Midden- en West-  Brabant, Brabant -Zuidoost, Limburg – Noord,  Zuid – Limburg en Zeeland nemen met één of meerdere reddingseenheden deel aan de oefening ‘Hollandse Waard’™:

Brabant-Noord
– Bossche Reddingsbrigade (‘™s Hertogenbosch)
– Reddingsbrigade Erica (Mill)
– Reddingsbrigade Oss
– Reddingsbrigade Uden

Midden-West Brabant
– Reddingsbrigade Breda
– Oosterhoutse Reddingsbrigade
– Reddingsbrigade Het Rooie Paerd (Moerdijk)

Brabant-Zuidoost
– Eindhovense Reddingsbrigade

Limburg-Noord
– Reddingsbrigade Maasplassen (Heel)
– Venlose Reddingsbrigade
– Roermondse Reddingsbrigade
– Tegelse Reddingsbrigade

Zuid-Limburg
– Maastrichtse Reddingsbrigade

Zeeland
Van Dixhoornbrigade ( Middelburg)
– Goese Reddingsbrigade
– Reddingsbrigade Zierikzee-Duiveland

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}