22

augustus

Reddingsbrigade redt opnieuw tientallen mensen

door Auto // in Nieuws

Reddingsbrigade Nederland kwam afgelopen week 951 keer in actie, waarvan 54 keer voor een redding uit een levensbedreigende situatie. 689 keer werd er eerste hulp verleend, 100 kinderen werden herenigd met hun ouders en 101 opvarenden (waaronder 69 kitesurfers) werden geholpen. Verder werden 30 zwemmers die in het water in de problemen waren geraakt uit het water gehaald.

 

Lifeguards halen 54 mensen uit levensbedreigende situatie
Door de sterke aflandige wind begin van de week kwamen verschillende badgasten met drijfvoorwerpen in de problemen. Zij dreven af door de wind en moesten door de Reddingsbrigade worden teruggebracht naar de kust.  Op verschillende plaatsen langs de kust moesten de lifeguards van de Reddingsbrigade in actie komen voor zwemmers die door sterke (mui)stromingen niet meer op eigen kracht terug konden komen naar de kant. 
Verder kwam afgelopen week het bericht naar buiten dat het 17 jarige Duitse meisje,  die de week ervoor bij Egmond uit een mui werd gered, toch helaas alsnog is overleden. Daarmee is dit seizoen het 11e dodelijke slachtoffer tijdens zwemrecreatie te betreuren.  

Voor de komende dagen is mooi, en zelfs tropisch weer, voorspelt. Ondanks het aflopen van de zomervakantie verwacht de Reddingsbrigade toch dat veel mensen verkoeling zullen gaan zoeken op en rond het water. De Reddingsbrigade wil Nederland graag veilig van het water laten genieten en adviseert daarom vooral te recreëren op plaatsen waar gekwalificeerd toezicht is. Op sommige plaatsen wordt het toezicht, met name doordeweeks, afgebouwd in verband met het einde van de zomervakantie.  
Kijk goed op de informatieborden die bij de strandopgang staan voor lokale informatie en ga niet het water in waar met waarschuwingsborden staat aangegeven dat daar een sterke stroming is.  Let ook op de aanwijzingen van de lifeguards van de Reddingsbrigade en kijk bij het betreden van het strand welke vlag is gehesen bij de post van de Reddingsbrigade. Een oranje windzak geeft aan dat u mag baden en zwemmen, maar het gebruik van drijvende voorwerpen is dan verboden vanwege het risico op afdrijven. Bij een gele vlag is het gevaarlijk om te zwemmen en bij een rode vlag is zwemmen of baden te gevaarlijk en is het niet toegestaan om het water in te gaan.

Let tot slot goed op uw kind,  want die kan in de verwachte drukte in een fractie van een seconde uit het zicht verdwenen zijn. Doe je kind een 06-polsbandje om en noteer uw telefoonnummer op het bandje. Een gevonden kind kan op deze manier sneller met de ouders worden herenigd. Bij de posten van de Reddingsbrigade zijn gratis PAW Patrol 06-polsbandjes te verkrijgen.

De Reddingsbrigade kwam in de afgelopen week  951 keer in actie voor de volgende situaties:

–          30 keer voor zwemmers in de problemen;

–          101 keer werden opvarenden geholpen (waarvan 69  kitesurfers);

–          100 kinderen werden herenigd met ouders/verzorgers;

–          689 keer werd er Eerste Hulp verleend; 

–          25 keer stonden de vrijwilligers  van de Reddingsbrigade o.a. klaar voor ondersteuning aan de collega’s van overige hulpdiensten; 

–          6 keer kwam de Reddingsbrigade in actie voor een dier in de problemen.

In totaal was er bij 54 acties sprake van een redding uit een levensbedreigende situatie

Voor meer tips van de Reddingsbrigade om veilig van een dagje aan het water te genieten kijk op www.reddingsbrigade.nl/tips-en-vrije-tijd/

Bron: www.reddingsbrigade.nl, d.d. 22-8-2016

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}