18

juli

Reddingsbrigade redt 23 zwemmers uit het water

door Auto // in Nieuws

De Reddingsbrigade kwam afgelopen week 344 keer in actie waarbij 38 mensen uit een levensbedreigende situatie werden gered. In 23 van die gevallen betrof het zwemmers in nood die niet meer op eigen kracht uit het water konden komen. Veel zwemmers werden afgelopen zondag tijdens de mooie stranddag verrast door sterke stroming voor de kust. Vooral muien brengen zwemmers vaak in de problemen, omdat men niet weet wat je dan moet doen en snel in paniek raakt.

Veel zwemmers verrast door sterke stroming

Een mui is een onderbreking of geul in de zandbank die loodrecht op het strand staat waardoor het water met veel kracht naar de zee stroomt.  Als je in zo’n muistroom terecht komt, wordt je een stuk meegevoerd de zee op. Als je weet wat je dan moet doen, kan je hier zelf goed uitkomen. De Reddingsbrigade adviseert zwemmers die in een mui  terechtkomen niet in paniek te raken, maar het volgende te doen. Probeer niet tegen de stroming in te zwemmen,  maar zwem schuin uit de stroming weg en zodra de stroming minder wordt weer richting de kust. Meestal kan je het zo vrij snel oplossen. Probeer de aandacht te trekken van strandbezoekers of de Reddingsbrigade door om hulp te roepen of met de armen te zwaaien, zodat zichtbaar is dat je hulp nodig hebt. De Reddingsbrigade wijst de badgasten en zwemmers op de waarschuwingsborden en vlaggen die een mui of gevaarlijke stroming aangeven. Ook kan men bij een reddingsbrigadepost vragen waar men het veiligst kan zwemmen.  
( Lees hier meer over wat je moet doen als je in een mui terecht komt) 

De Reddingsbrigade kwam in de afgelopen week 344 keer in actie voor de volgende situaties:

–          29 keer voor zwemmers in de problemen (waarvan 23 reddingen)
–          17 keer werden opvarenden geholpen; waarvan 7 kitesurfers ( waarvan 8 reddingen)
–          20 kinderen werden herenigd met ouders/verzorgers;
–          260 keer werd er Eerste Hulp verleend;  ( waarvan 6 reddingen)
–          11 keer stonden de vrijwilligers  van de Reddingsbrigade klaar voor ondersteuning aan de collega’s van overige hulpdiensten;  (waarvan 1 redding)
–          7 keer kwam de Reddingsbrigade in actie voor een dier in de problemen.

In totaal was er bij 38 acties sprake van een redding uit een levensbedreigende situatie.

Voor de komende week is mooi weer voorspelt. De Reddingsbrigade adviseert badgasten en watersporters goed op de strandborden die bij de strandopgang staan te kijken en te letten op de vlaggen bij de reddingsbrigadepost waarmee waarschuwingen worden gegeven.  Voor tips van de Reddingsbrigade om met het mooie weer veilig van een dagje aan het water te genieten kijk op www.reddingsbrigade.nl/tips-en-vrije-tijd/

Bron: www.reddingsbrigade.nl d.d. 18-7-2016

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}