27

juli

Reddingsbrigade ondanks slecht weer 435 keer in actie

door Auto // in Nieuws

Reddingsbrigade Nederland heeft de afgelopen week 435 hulpverleningen geregistreerd, waaronder 14 reddingen uit een levensbedreigende situatie. Er werd 316 keer eerste hulp verleend, 50 kinderen werden herenigd met hun ouders en er werden 24 opvarenden geholpen waarvan 12 kitesurfers. Daarnaast werden 14 zwemmers die in de problemen kwamen geholpen. Er was een zesde dodelijk ongeval te betreuren bij zwemrecreatie in deze zomer.

Het zesde slachtoffer van een zwemongeval viel na sluitingstijd van de Reddingsbrigadeposten bij Wijk aan Zee en Heemskerk. De alarmploeg van Reddingsbrigade Wijk aan Zee werd door omstanders gealarmeerd, maar ondanks dat zij snel ter plaatse waren mocht hulp helaas niet meer baten.

Reddingsbrigade Nederland adviseert om alleen op plaatsen te gaan zwemmen waar op dat moment toezicht wordt gehouden door lifeguards. Let daarbij op de openingstijden van de betreffende Reddingsbrigade. Water kan verraderlijk zijn, bijvoorbeeld als gevolg van stromingen. Zorg dat je fit bent als je gaat zwemmen en beperk je risico door niet te ver te gaan en niet alleen te gaan zwemmen. Mocht je een drenkeling zien, blijf dan rustig en denk eerst aan je eigen veiligheid. Geef aan dat je hulp inschakelt en alarmeer daarvoor de professionele hulpdienst via 112 en schakel een lifeguard in als die in de buurt zijn, bijvoorbeeld via een omstander. Als het mogelijk is werp dan een drijfmiddel zoals een luchtbed of een plastic bal naar de drenkeling. Houd de drenkeling goed in de gaten totdat de hulpdiensten zijn gearriveerd.

Reddingsbrigade Nederland zet zich in om Nederland van haar water te laten genieten en heeft als doel om verdrinkingen te voorkomen. Door advies te geven hoe en waar je zo veilig mogelijk kan zwemmen kunnen veel ongevallen worden voorkomen. 

De 435 hulpverleningen van de Reddingsbrigade in de afgelopen week nader gespecificeerd:

–          14 keer hulp aan zwemmers in de problemen;
–          24 keer hulp aan opvarenden (waarvan 12 keer hulp aan kitesurfers);
–          50 zoekgeraakte kinderen werden herenigd met ouders/verzorgers;
–          316 keer werd er eerste hulp verleend; 
–          24 keer was sprake van assistentie aan overige hulpdiensten;
–          7 keer kwam de Reddingsbrigade in actie voor een dier in de problemen.

In totaal was er bij 14 acties sprake van een redding uit een levensbedreigende situatie. In totaal werden deze zomer al 122 mensen uit een levensbedreigende situatie gered.

Voor tips van de Reddingsbrigade om veilig van het water te genieten kijk op www.reddingsbrigade.nl/tips-en-vrije-tijd/

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}