25

mei

Reddingsbrigade Nederland waarschuwt voor koud ”Pinksterwater”

door Auto // in Nieuws

 

Reddingsbrigade Nederland verwacht dat veel mensen aankomend Pinksterweekend aan of op het water zullen doorbrengen vanwege de gunstige weersverwachting. De Reddingsbrigade waarschuwt mensen daarom voor de lage temperatuur van het water. Op de meeste plaatsen ligt die nog maar rond de 11-12 graden. Dat geeft een risico op onderkoeling en kramp. Door die verschijnselen kunnen mensen snel in de problemen komen in het water. 
 
Directeur Raymond van Mourik van Reddingsbrigade Nederland: ”We zijn blij met het mooie weer en mensen moeten daar vooral van genieten. Maar we waarschuwen niet voor niets. Jaarlijks moeten we nog te vaak mensen met kramp en onderkoeling helpen en onze missie is om ongelukken juist zoveel mogelijk te voorkomen.”

 

Geadviseerd wordt om alleen het water in te gaan op plaatsen waar de Reddingsbrigade toezicht houdt. Op veel plaatsen zijn de reddingsbrigades al actief dit weekend, maar nog niet overal. Watersporters wordt geadviseerd beschermende wetsuits te dragen wat de kans op onderkoeling verkleint. Ook adviseert de Reddingsbrigade zonaanbidders om zich goed in te smeren. De voorjaarszon kan snel tot verbranding leiden. 
 
Gratis 06-polsbandjes verkrijgbaar bij de Reddingsbrigade 
Op de eerste warme dagen verwacht de Reddingsbrigade ook veel ouders met kinderen op het strand en bij recreatiewater. Na het succes van voorgaande jaren delen Interpolis en de Reddingsbrigade ook dit jaar weer gratis de 06-polsbandjes uit. Op dit bandje kunnen ouders de naam van hun kind en het mobiele nummer van een van de ouders zetten. Zo kan de Reddingsbrigade zoekgeraakte en weer opgespoorde kinderen snel bij hun ouders terugbrengen. Jaarlijks herenigt de Reddingsbrigade gemiddeld zo’n 700 zoekgeraakte kinderen met hun ouders. Dit jaar zijn er in totaal 135.000 polsbandjes gratis verkrijgbaar bij posten van de Reddingsbrigade, verspreid over het hele land. De polsbandjes zijn ook per setje van vijf te bestellen in de online Preventiewinkel van Interpolis. Interpolis rekent alleen de kostprijs en draagt per setje €2,- af aan de Reddingsbrigade, maar de bandjes zijn ook gratis op te halen bij de Leidse Reddingsbrigade aan de balie van de zwembaden.
 
Samen werken aan preventie 
Interpolis en de Reddingsbrigade vinden elkaar in hun gezamenlijke doelstelling: preventie. Interpolis maakt zich als verzekeraar al jaren sterk voor het zoveel mogelijk voorkomen van ongelukken, en daardoor schade. Op haar beurt doet de Reddingsbrigade er alles aan om zo min mogelijk reddingen uit te hoeven voeren door het geven van voorlichting om ongevallen te voorkomen. Met hun samenwerking op en rond de stranden en recreatiewater kunnen zij heel concreet mensen helpen om veiliger te recreëren. De landelijke 06-polsbandjesactie draagt praktisch bij aan hun preventiedoelstelling en is letterlijk ‘handig’ voor alle ouders met jonge kinderen. 
 
Tien tips van de Reddingsbrigade om veilig van het water te genieten: 
1. Ga alleen het water in op plaatsen waar de Reddingsbrigade toezicht houdt 
2. Let op uw kinderen en doe ze een 06-polsbandje om met hun naam en uw telefoonnummer erop 
3. Bedenk of je fit genoeg bent om (nu al) te zwemmen of te watersporten 
4. Smeer je goed in om verbranding door de zon te voorkomen 
5. Draag een wetsuit tijdens het watersporten 
6. Neem als watersporter voorzorgsmaatregelen: meld iemand waar je bent, controleer je materiaal, neem een telefoon in een waterdichte hoes of ander waarschuwingsmiddel mee, houd rekening met andere watersporters 
7. Blijf niet te lang in het water; de kans op onderkoeling of kramp neemt dan toe 
8. Ga niet helemaal onder water; via je hoofd verlies je het snelste lichaamswarmte 
9. Informeer bij de Reddingsbrigade naar de lokale omstandigheden in en rond het water en volg aanwijzingen op, bijvoorbeeld bij gescheiden zones voor zwemmers en watersporters 
10. Let op de weersverwachting of informeer hiernaar bij de lokale Reddingsbrigade, zodat u bij opkomend onweer op tijd van of uit het water bent. 
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}