14

september

Reddingsbrigade Nederland bestaat 16 september 100 jaar

door Auto // in Nieuws

Zaterdag 16 september viert Reddingsbrigade Nederland haar 100-jarig jubileum. Op 16 september 1917 vond de offici«le oprichtingsvergadering van de Nederlandsche Bond tot het Redden van Drenkelingen plaats op initiatief van vijf reddingsbrigades uit Den Bosch, Amsterdam, Breda, Den Haag en Haarlem. Deze reddingsbrigades werden in de jaren daarvoor opgericht, omdat verdrinkingsongevallen in hun vestigingsplaatsen aanleiding tot het initiatief waren, om mensen die al konden zwemmen te leren hoe hun medemens te redden. Vervolgens is de jarenlang gehanteerde bondsspreuk ontstaan: ‘zolang niet iedereen kan zwemmen, moet elke zwemmer kunnen redden’. Met de oprichting van een overkoepelende bond wilde men uniformiteit brengen in de lesstof en methodes voor het redden van drenkelingen. Nu 100 jaar later is Reddingsbrigade Nederland uitgegroeid tot een landelijke vereniging van 166 aangesloten Reddingsbrigades door heel Nederland.

Na 100 jaar is het voorkomen en bestrijden van de verdrinkingsdood nog steeds de missie van de Reddingsbrigade. 5.000 actieve vrijwilligers staan anno nu klaar om Nederland veilig van het water te laten genieten. Afgelopen zomer nog kwamen de vrijwillige lifeguards 3.810 keer in actie om mensen te helpen. In 176 gevallen ging het om een redding uit een levensbedreigende situatie. 

Koning Willem-Alexander aanwezig bij het 100-jarig jubileum van Reddingsbrigade Nederland
Zaterdagochtend 16 september zal Zijne Majesteit  de Koning aanwezig zijn bij de Jubileumdag van Reddingsbrigade Nederland bij Duinrell Plaza. De Koning spreekt met vrijwillige lifeguards en medewerkers van de Reddingsbrigade over onder meer preventie, waterhulpverlening en de opleiding tot lifeguard. Daarnaast neemt de Koning tijdens de Jubileumontvangst het 1e jubileumboek ‘De redder in nood’™ in ontvangst. ‘De redder in nood’™ stelt de vrijwilligers voor die zich dag en nacht inzetten voor het voorkomen en bestrijden van de verdrinkingsdood. Het boek beschrijft de geschiedenis van een dynamische Reddingsbrigade. Het is een eerbetoon aan honderd jaar Nederlandse inventiviteit in de strijd tegen verdrinking.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}