25

augustus

Reddingsbrigade Nederland: rustige week qua hulpverleningen, druk met oefenen en opleiden

door Auto // in Nieuws

De Reddingsbrigade moest de afgelopen week 82 keer in actie komen waarbij 8 mensen uit een levensbedreigende situatie werden gered. Door het regenachtige weer was het voor de vrijwillige lifeguards van de Reddingsbrigade geen drukke week qua hulpverleningen, maar werd er gewerkt aan vaardigheden en conditie.

Op verschillende locaties langs het strand en bij binnenwateren werd er uitgebreid getraind door de lifeguards om de vaardigheden van het reddingswerk op en om het water en om hun eigen (zwem)conditie voor het uitvoeren van het reddingswerk op peil te houden. Tevens worden de trainees voorbereid op de examens van de opleidingen tot lifeguard aan het einde van het seizoen. In september vinden bij veel brigades, na een seizoen ervaring op te hebben gedaan door middel van verschillende trainingscasussen op en om het water en de bewakingsposten, de afrondende examens plaats.

In Rockanje sloten afgelopen weekend 10 kandidaten met succes de weekopleiding tot ‘Lifeguard Beach’™ af.  Gedurende één week volgden de lifeguards in opleiding een intensieve training in de verschillende onderdelen van het reddingswerk. Vanaf dit weekend kunnen deze nieuwe lifeguards worden ingezet voor de veiligheid op de stranden langs de Nederlandse kust.

Reddingsbrigade Nederland biedt een uitgebreid programma aan opleidingen voor jong en oud. Naast het  volgen van het reguliere Zwem-ABC  leren kinderen bij de Reddingsbrigade spelenderwijs zichzelf en anderen te redden via de Junior – en Zwemmend Redder en Life Saver opleidingen. Vanaf 15 jaar kan de opleiding tot ‘Lifeguard’™ worden gevolgd, waarmee men als ‘redder’ aan de slag kan. Daarnaast zijn er vele gespecialiseerde opleidingen van chauffeur van een Reddingsbrigade voertuig of schipper van een Reddingsboot tot instructeur.  Door middel van de opleidingen zijn de vrijwilligers van de Reddingsbrigade optimaal getraind en voorbereid op de bewakingstaken en hulpverleningen langs de kust en in waterrijke gebieden. 

De 82 hulpverleningen van de Reddingsbrigade in de afgelopen week nader gespecificeerd:

–          2 keer hulp aan zwemmers in de problemen;

–          11 keer hulp aan opvarenden (waarvan 4 keer hulp aan kitesurfers);

–          3 kinderen werden herenigd met ouders/verzorgers;

–          53 keer werd er eerste hulp verleend; 

–          5 keer assistentie aan overige hulpdiensten;

–          8 keer kwam de Reddingsbrigade in actie voor een dier in de problemen.

In totaal was er bij 8 acties sprake van een redding uit een levensbedreigende situatie.

Voor tips van de Reddingsbrigade om veilig van het water te genieten kijk op www.reddingsbrigade.nl/tips-en-vrije-tijd/   

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}