Reddingsbrigade Nederland spreekt halverwege de zomer van een trieste tussenbalans bij de publicatie van de hulpverleningscijfers over de afgelopen week. Opnieuw kwamen er 3 mensen om bij een zwemongeval, waarmee het totaal halverwege de zomer op 8 slachtoffers komt. Daarmee stijgt het gemiddeld aantal dodelijke zwemongevallen over de afgelopen 6 jaar nu al opnieuw, terwijl er nog een maand zomervakantie te gaan is.
In totaal werd er afgelopen week 942 keer hulp verleend, waarvan het 78 keer een redding uit een levensbedreigende situatie betrof. Er werden ook 98 zoekgeraakte kinderen met hun ouders verenigd. Opvallend is, dat er veel mensen in de problemen kwamen die zelf een ander probeerden te helpen. In drie gevallen werd dat de helpers zelf fataal. De Reddingsbrigade blijft hameren op aandacht voor de afnemende zwemvaardigheid in Nederland en een landelijke registratie van ongevallen om effectieve maatregelen te kunnen nemen om deze zoveel mogelijk te voorkomen.
De Reddingsbrigade begrijpt de neiging om hulp te willen verlenen als er iemand in de problemen is, maar adviseert om niet zelf een reddingsactie te ondernemen als je daar niet voor getraind bent en de omstandigheden niet goed kent. Anders kan de situatie verergeren doordat er nog iemand in de problemen komt. Laat zo snel mogelijk professionele hulp inschakelen en houd de drenkeling en diens locatie goed in de gaten, is het advies. Als de nood heel hoog is en iemand dreigt onder water te verdwijnen probeer dan een drijfhulpmiddel bij het slachtoffer te krijgen, bv. een plastic bal of luchtbed en zorg dat je zelf ook een drijfhulpmiddel hebt om boven water te kunnen blijven.
Volgens directeur Raymond van Mourik van Reddingsbrigade Nederland moet ieder ongeval specifiek onderzocht worden voor je conclusies kunt trekken over de oorzaak en eventuele maatregelen kunt treffen om herhaling te voorkomen. Maar hij wijst op de al jarenlang gesignaleerde trend van afnemende zwemvaardigheid in Nederland en het toenemende aantal zwemongevallen dat daaraan gerelateerd is. ‘Kinderen leren niet alleen minder goed of zelfs helemaal niet meer zwemmen, maar ook niet meer welke risico’™s met name open water kent, zoals stroming en wat je dan moet doen. Daardoor ontstaan nog sneller problemen en ook met vaak met een ernstige afloop.’™ Van Mourik wil met de zwembranche, scholen, rijksoverheid en gemeenten om de tafel om mogelijkheden te bespreken om de zwemvaardigheid de komende jaren weer structureel te verbeteren. ‘Nederland moet van haar water kunnen genieten en elk slachtoffer is er één teveel, aldus Van Mourik’™.
De 942 hulpverleningen van de Reddingsbrigade in de afgelopen week nader gespecificeerd:
– 104 keer voor zwemmers in de problemen;
– 50 keer werden opvarenden geholpen; waarvan het 38 keer kitesurfers betrof
– 98 kinderen werden herenigd met ouders/verzorgers;
– 669 keer werd er Eerste Hulp verleend;
– 12 keer stonden de vrijwilligers van de Reddingsbrigade klaar voor ondersteuning aan de collega’™s van overige hulpdiensten;
– 9 keer kwam de Reddingsbrigade in actie voor een dier in de problemen.
In totaal was er bij 78 acties sprake van een redding uit een levensbedreigende situatie.
Voor tips van de Reddingsbrigade om met het mooie weer veilig van een dagje aan het water te genieten kijk op www.reddingsbrigade.nl/tips-en-vrije-tijd/