1

september

Reddingsbrigade maakt eindbalans zomerseizoen op: 6.148 keer in actie en 369 reddingen uit een leven

door Auto // in Nieuws

Reddingsbrigade Nederland heeft vandaag de eindbalans opgemaakt van de zomer van 2014. Afgelopen week is de Reddingsbrigade in de laatste week van de hulpverleningsregistratieperiode van de zomer 2014 159 keer in actie gekomen, waarbij 11 personen uit een levensbedreigende situatie zijn gered. Daarmee is de Reddingsbrigade afgelopen zomer 6.148 keer in actie gekomen en blijkt dat 369 mensen zonder ingrijpen van de vrijwilligers van de Reddingsbrigade deze zomer waarschijnlijk niet hadden overleefd.

Het totaal aantal hulpverleningen uitgevoerd door vrijwilligers van de Reddingsbrigade lag deze zomer , mede door de natte zomermaand augustus,  lager dan voorgaande jaren. Doordat er minder badgasten richting het strand en recreatieplassen trokken is het aantal eerste hulp verleningen en zoekgeraakte kinderen die met hun ouders zijn herenigd in vergelijking met andere jaren een stuk lager.  Voor de kiters was het deze zomer echter prima weer, waardoor het aantal hulpverleningen aan kiters tot een recordaantal is gestegen.

De Reddingbrigade ziet dit jaar echter weer  een toename van het aantal mensen dat gedurende de zomer op en rond het water in een levensbedreigende situatie is gekomen.  Deze zomer waren er negen dodelijke slachtoffers van een zwemongeval te betreuren. Reddingsbrigade Nederland vreest dat het aantal ernstige en zelfs dodelijke ongevallen de komende jaren niet zal afnemen, als er niet meer aandacht komt voor zwemonderwijs, voorlichting en de veiligheid op zwemlocaties. De Reddingsbrigade vindt dat er meer dan genoeg aanleiding is om de stijgende trend van ernstige ongevallen in de zomer nader te onderzoeken en pleitte onder andere daarvoor eerder al voor een landelijke registratie van alle zwemongevallen.

De Reddingsbrigade is dankbaar, maar vooral ook bijzonder trots dat ruim 5.000 vrijwillige lifeguards zich ook deze zomer weer belangeloos hebben ingezet. Langs de kust en bij recreatiegebieden staan de vrijwilligers gedurende de zomer klaar om Nederland veilig  van het water te laten genieten.

De 6.148 hulpverleningen van de Reddingsbrigade in de afgelopen zomer nader gespecificeerd:

–          351 keer hulp aan zwemmers in de problemen;
–          350 keer hulp aan opvarenden (waarvan 239 keer hulp aan kitesurfers);
–          535 kinderen werden herenigd met ouders/verzorgers;
–          4.704 keer werd er eerste hulp verleend; 
–          145 keer assistentie aan overige hulpdiensten;
–          63 keer kwam de Reddingsbrigade in actie voor een dier in de problemen.

In totaal was er bij 369 acties sprake van een redding uit een levensbedreigende situatie.

Voor tips van de Reddingsbrigade om veilig van het water te genieten kijk op www.reddingsbrigade.nl/tips-en-vrije-tijd/   

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}