4

september

Reddingsbrigade maakt eindbalans zomerseizoen 2017 op: 3.810 hulpverleningen, 176 reddingen en 15 do

door Auto // in Nieuws

Reddingsbrigade Nederland heeft vandaag de eindbalans opgemaakt van de zomer van 2017. Afgelopen week bood de Reddingsbrigade, in de laatste week van de hulpverleningsregistratieperiode van de zomer 2017, 276 keer hulp. In totaal kwamen de lifeguards van de Reddingsbrigade deze zomer 3.810 keer in actie. In 176 gevallen was er sprake van een redding uit een levensbedreigende situatie. Zonder hulp van de Reddingsbrigade hadden deze mensen het waarschijnlijk niet overleefd. Er waren 15 dodelijke slachtoffers te betreuren als gevolg van een zwemrecreatie ongeval in open water.

Het totaal aantal hulpverleningen uitgevoerd door de vrijwilligers van de Reddingsbrigade lag deze zomer, mede door het matige zomerweer, lager dan andere jaren.  De hulpverleningen die werden verricht waren vaak wel heftig van aard. Door sterke wind en stromingen kwamen veelvuldig mensen in de problemen die door de Reddingsbrigade uit het water moesten worden gehaald. Gelukkig kwam voor velen de hulp op tijd, maar bij een aantal gevallen mocht de inzet van de Reddingsbrigade niet meer baten. Dit is niet alleen tragisch voor de directe omgeving van het slachtoffer, maar heeft ook grote impact op de hulpverleners.

De Reddingsbrigade is dankbaar maar vooral trots op de vrijwilligers die zich ook deze zomer weer hebben ingezet. Dankzij de inzet van de vrijwillige lifeguards afgelopen zomer op de stranden, bij recreatiegebieden en tijdens verschillende evenementen zijn veel mensen geholpen. Daarnaast hebben de lifeguards vele preventieve acties uitgevoerd om nog meer ongelukken te voorkomen en Nederland veilig van het water te kunnen laten genieten. 

‘Dit jaar hoefden de vrijwilligers van de Reddingsbrigaden gelukkig minder in actie te komen dan vorige jaren. Het minder goede weer deze zomer zal daar een rol in hebben gespeeld. Ik heb nog geen beeld dat het met de zwemvaardigheid van Nederlanders nu ineens beter is gesteld. Vijftien dodelijke zwemongevallen wijst daar niet op en is bovendien meer dan in voorgaande jaren. Laten we vooral waakzaam blijven. Er valt nog zoveel te verbeteren in de wijze waarop we de waterveiligheid in Nederland borgen. Zowel in termen van voorlichting geven, van toezicht houden en van daadwerkelijk ingrijpen valt er nog een wereld te winnen. Iedere (bijna) verdrinking is er één teveel.’ aldus Koen Breedveld, directeur Reddingsbrigade Nederland.

Reddingsbrigade Nederland maakt zich nu op voor haar 100-jarig jubileum. Zaterdag 16 september zal dat worden gevierd met een bijzondere dag op attractiepark Duinrell in Wassenaar waar de Reddingsbrigade laat zien wat de Reddingsbrigade doet. Zijne Majesteit de Koning zal bij die gelegenheid het 1e jubileumboek ‘De redder in nood’™ over de geschiedenis van 100 jaar Reddingsbrigade Nederland in ontvangst nemen.  

De 3..810 hulpverleningen van de Reddingsbrigade in de afgelopen zomer nader gespecificeerd:

–          249 keer kwamen de lifeguards in actie voor zwemmers die in de problemen waren geraakt

–          284 keer werden opvarenden geholpen, waarvan 142 kiters

–          326 kinderen werden herenigd met ouders/verzorgers;

–          2.712 keer werd er Eerste Hulp verleend;

–          159 keer stonden de vrijwilligers van de Reddingsbrigade klaar voor het verlenen van een dienst aan o.a. de collega’™s van overige hulpdiensten;

–          80 keer kwam de Reddingsbrigade in actie voor een dier in de problemen.

In totaal was er bij 176 acties sprake van een redding uit een levensbedreigende situatie. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}