22

augustus

Reddingsbrigade afgelopen week door harde wind veelvuldig in actie voor watersporters en zwemmers in

door Auto // in Nieuws

Vorige week kwam de Reddingsbrigade 467 keer in actie, waarbij in 15 gevallen sprake was van een redding uit een levensbedreigende situatie. De harde wind van vorig week zorgde ervoor dat meerdere watersporters en zwemmers in de problemen kwamen. De lifeguards van de Reddingsbrigade boden 47 keer hulp aan opvarenden, waaronder 33 kiters. 29 zwemmers werden uit het water gehaald.

De wind vorig week bood voor kiters een mooie gelegenheid om hun geliefde sport uit te oefenen. Op verschillende plaatsen kwamen kiters door onder andere materiaalpech in de problemen. Vrijwilligers van de Reddingsbrigades in Friesland zijn de afgelopen week ook veelvuldig in actie geweest op de Friese Wateren om een bijdrage te leveren aan de veiligheid van bemanningsleden, vrijwilligers en omstanders van het het SKS Sk»tsjesilen. Tweemaal sloeg een vaartuig tijdens de wedstrijden om, hierbij werden meerdere opvarenden uit het water gehaald en in veiligheid gebracht.  In Roermond boden de lifeguards van de Reddingsbrigade hulp aan de opvarenden van een vaartuig met motorpech.

Gisteren werden in Den Helder 13 zwemmers, die ondanks de waarschuwingen in een mui ( sterke stroming naar zee ) terecht waren gekomen, uit het water gered.  Door de sterke wind vorige week waren er op verschillende plaatsen sterke stromingen ontstaan. De komende dagen is mooi weer voorspelt en verwacht de Reddingsbrigade dat veel mensen het water zullen op zoeken. In sommige delen van het land zijn de scholen weer begonnen, wat betekent dat op sommige locaties het bewakingsseizoen van de Reddingsbrigade door de week ten einde loopt en de posten minder geopend zijn.  Het zwemmen in zee en in recreatieplassen is echter nooit zonder risico’™s. Zoekt u de komende dagen het water op dan heeft de Reddingsbrigade een aantal tips: 

Tips van de Reddingsbrigade om komende dagen veilig van een dagje aan het water te genieten:

1)       Ga alleen zwemmen op plaatsen waar dat is toegestaan en waar toezicht door de Reddingsbrigade (lifeguards) wordt gehouden.
2)       Houd kinderen altijd in de gaten, zowel in het water als op het strand. Blijf in het water op armlengte afstand bij kleine kinderen en doe uw kind een 06-polsbandje om.
3)       Bedenk of je fit genoeg bent om te zwemmen of te watersporten en ga niet alleen zwemmen.
4)       Kun je niet zwemmen? Ga dan maximaal tot je knie«n te water.
5)       Zwem niet in de buurt van muien (= stroming die richting zee trekt). 

Kijk voor meer tips van de Reddingsbrigade om met het mooie weer veilig van een dagje aan het water te genieten op www.reddingsbrigade.nl/tips-en-vrije-tijd/

 

De 467  hulpverleningen van de Reddingsbrigade in de afgelopen week nader gespecificeerd:

–          29 keer kwamen de lifeguards in actie voor zwemmers die in de problemen waren geraakt

–          47 keer werden opvarenden geholpen; waarvan 33 kitesurfers

–          48 kinderen werden herenigd met ouders/verzorgers;

–          314 keer werd er Eerste Hulp verleend;

–          24 keer stonden de vrijwilligers van de Reddingsbrigade klaar voor het verlenen van een dienst aan o.a. de collega’™s van overige hulpdiensten;

–          5 keer kwam de Reddingsbrigade in actie voor een dier in de problemen.

In totaal was er bij  15 acties sprake van een redding uit een levensbedreigende situatie.

foto: ThomasVaer Fotografie

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}