5

juni

Reddingsbrigade: pas op voor onweer aan einde mooie dag

door Auto // in Nieuws

Reddingsbrigade Nederland waarschuwt badgasten en watersporters voor het onweer dat aan het einde van deze eerste tropische dag wordt voorspeld. Zij adviseert om goed op de weersvoorspelling te letten en de aanwijzingen van de reddingsbrigade op te volgen als zij mensen adviseert uit het water te gaan of een haven op te zoeken. Verwacht wordt dat veel mensen vandaag aan of op het water zullen doorbrengen vanwege het voorspelde mooie weer. Het weer kan aan het einde van de dag echter snel omslaan in onweer met hagel en harde windstoten.

Ouders met kinderen krijgen verder het advies om hun kind een polsbandje om te doen met een telefoonnummer van een van de ouders of begeleiders en goed op de kinderen te letten. Ze kunnen in een oogwenk uit het zicht verdwenen zijn. Met een polsbandje zijn ze wel weer snel te herenigen als ze opgespoord zijn. Ook goed insmeren met zonnebrand is erg belangrijk om verbranding te voorkomen.

Alhoewel de watertemperatuur door de zachte winter al relatief hoog is voor de tijd van het jaar, is het nog steeds vrij koud en is er kans op onderkoeling en kramp. Door die verschijnselen kunnen mensen snel in de problemen komen in het water. Ga dus niet te lang of te ver het water in en ga er op tijd weer uit om op te warmen.

Tips van de Reddingsbrigade om de komende zomerse dagen veilig van het water te kunnen genieten
De Reddingsbrigade is blij met het mooie weer, en men moet daar ook vooral van genieten. Jaarlijks moet de Reddingsbrigade echter aan het begin van het seizoen relatief vaak in actie komen om mensen met kramp en onderkoelingsverschijnselen te helpen. Met onderstaande tips hoopt de Reddingsbrigade ongelukken te voorkomen en mensen veilig van het water te laten genieten.

Tien tips van de Reddingsbrigade om veilig van het water te genieten:

  1. Ga alleen het water in op plaatsen waar de Reddingsbrigade toezicht houdt. Dan is er hulp in de buurt als het nodig is.
  2. Let op uw kinderen en doe ze een 06-polsbandje om  met hun naam en uw telefoonnummer erop. Spreek een herkenbaar punt met uw kinderen af, voor als je elkaar kwijt raakt en zorg dat uw telefoon is opgeladen.
  3. Smeer je goed in om verbranding door de zon te voorkomen.
  4. Blijf niet te lang in het water; de kans op onderkoeling of kramp neemt dan toe.
  5. Bedenk of je fit genoeg bent om (nu al) te zwemmen of te watersporten.
  6. Draag een wetsuit tijdens het watersporten.
  7. Neem als watersporter voorzorgsmaatregelen: meld iemand waar je bent, controleer je materiaal, neem een telefoon in een waterdichte hoes of ander waarschuwingsmiddel mee, houd rekening met andere watersporters.
  8. Ga niet helemaal onder water; via je hoofd verlies je het snelste lichaamswarmte.
  9. Informeer bij de Reddingsbrigade naar de lokale omstandigheden in en rond het water en volg aanwijzingen op, bijvoorbeeld bij gescheiden zones voor zwemmers en watersporters.
  10. Let op de weersverwachting of informeer hiernaar bij de lokale Reddingsbrigade, zodat u bij opkomend onweer op tijd van of uit het water bent.
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}