5

september

PERSBERICHT – Eindstand zomerregistratie hulpverleningen

door Auto // in Nieuws

Reddingsbrigades Nederland heeft de afgelopen zomer veel hulpverleningen uitgevoerd, wil je hier meer over weten..klik dan snel verder!

Reddingsbrigade Nederland heeft in de afgelopen zomer 12.674 hulpverleningsacties uitgevoerd. Dat komt neer op zo’n 1.000 hulpverleningen per week. Dit is het hoogste aantal sinds de landelijke zomerregistratie startte in 2007. De Reddingsbrigade registreerde vooral veel eerste hulpverleningen (9.706) en een record aantal vermiste kinderen van 1.477. Alle kinderen in het toezichtgebied van de Reddingsbrigade konden ongedeerd worden herenigd met hun ouders. Er werd aan 772 baders en zwemmers en aan 719 opvarenden hulp verleend. Er werden 270 mensen uit een levensbedreigende situatie gered. Volgens directeur Raymond van Mourik van Reddingsbrigade Nederland is de noodzaak van toezicht door de Reddingsbrigade bij zwem- en recreatiewater nu wel voldoende aangetoond. Hij hoopt volgend jaar op een wettelijke regeling.

“De zomer was voor veel mensen heel anders geworden zonder de Reddingsbrigade. En toch wordt op veel plaatsen bezuinigd op de voorzieningen voor ons werk of wordt dit mogelijk zelfs helemaal stopgezet. In combinatie met steeds meer kinderen die niet meer kunnen zwemmen en een toename van de watersport is het een kwestie van tijd dat er ernstigere ongelukken gebeuren en mensen misschien niet meer op tijd gered kunnen worden.” Van Mourik wil dat in de nieuwe Zwemwaterwet waar de minister van Infrastructuur en Milieu mee bezig is, normen worden opgenomen over de kwaliteit van preventief toezicht. Die wet wordt in 2013 verwacht. “Aan een zwembad worden tal van eisen gesteld, maar een open water zwemlocatie is veel gevaarlijker en daar is behalve diverse milieunormen vrijwel niets geregeld.”

Veel mensen denken dat de hulp door de Reddingsbrigade vanzelfsprekend is, maar weten niet dat het voor 95% vrijwilligerswerk is door professioneel opgeleide mensen die nog contributie betalen om dit te mogen doen ook. Ze werken vrijwel dagelijks samen met brandweer, politie en ambulancedienst en staan het hele jaar klaar voor eventuele overstromingen of zoekacties naar drenkelingen. Van Mourik hoopt van harte dat een nieuw kabinet het nut en de noodzaak onderkent om juist in deze vorm van zeer voordelige maar professionele hulpverlening te investeren. ’De cijfers spreken immers voor zich.’

Vooral het hoge aantal vermiste kinderen viel deze zomer op. De Reddingsbrigade deelde samen met Interpolis 160.000 gratis 06-polsbandjes uit. Hierdoor konden veel kinderen snel met hun ouders herenigd worden. Volgens Reddingsbrigade Nederland zijn ouders sneller afgeleid, vooral door mobiele gadgets, en letten minder op. Ook zorgden de korte periodes van mooi weer voor overvolle stranden waardoor kinderen makkelijker kwijt raakten.
De Reddingsbrigade is op diverse plaatsen het hele jaar actief met toezicht en hulpverlening, Vandaag is de balans opgemaakt voor de zomer van 2012. In de meeste gemeenten wordt het strandtoezicht nu afgebouwd. Op diverse plaatsen zal ook de komende tijd nog wel toezicht worden uitgeoefend en op diverse plaatsen blijft de reddingsbrigade het hele jaar door actief met hulpverlening na alarmering.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}