14

mei

Oefening zaterdag 15 mei op de Kaag

door Auto // in Nieuws

Omdat ik pas net lid ben geworden, ben ik eigenlijk nog best wel 'groen'. Ik had me echt van alles voorgesteld, maar het leek er toch niet echt op.

Ik had me niet zo laten voorlichten over wat de bedoeling was en dacht eigenlijk dat we een beetje zouden gaan varen en dat het allemaal niet zo moeilijk zou zijn. Nou, dat was toch een beetje vergissing. De eerste oefening, een drenkeling op verschillende manieren uit het water halen in verschillende boten, was wel goed te doen na een aantal keer proberen.

En gelukkig werd er een nieuw hulpmiddel gebruikt, de Jason Cradle, die nog niemand gebruikt had. Dus voor onze hele groep was het nog een beetje uitproberen. Maar wat bleek, het was erg handig voor de duarry, want het koste een stuk minder kracht dan een drenkeling gewoon uit het water tillen. Bij de andere boten van Alphen en Leidschendam was het niet zo’n succes.

Opeens ging de porto af en werd er gemeld dat er een duikongeval was. Vanaf hier was alles wel heel nieuw voor mij. Iedereen was heel serieus en zat helemaal in zijn rol. Met behulp van zoekslagen (iets waar ik nog nooit eerder van gehoord had) werd het Joppe afgezocht naar een bootje met een duiker. Na een tijd zoeken werd er een duiker gesignaleerd en moest er iets gedaan worden. Tilmanieren en EHBO moesten er aan te pas komen om twee drenkelingen te verzorgen. Het ging volgens het commentaar een beetje langzaam, maar verder wel goed en na 45 minuutjes zaten de twee slachtoffers weer netjes aan de kant.

Na een kop soep en iets lekkers moesten we weer snel naar de boot voor de derde oefening. Het duurde allemaal een beetje lang om de boot klaar te maken, maar daarna vetrokken we met de melding: zeilongeval in de buurt van een witte toren (lastig om te bepalen waar als je de Kaag amper kent). Inmiddels was het al donker geworden en werd het dus iets moeilijker om de slachtoffers te vinden. Ter hoogte van de kaagsociëteit werd er afgesproken met de verschillende brigades om ieder een andere kant op te gaan. Niet lang daarna werden de twee slachtoffers die in het water dreven gesignaleerd door Leiden. Alphen werd erbij gehaald om het tweede slachtoffer naar de kant te brengen. Ook hierbij moest er weer getild en ge-EHBO’d worden en werden ze terug gebracht naar de kant.

En zo was de avond gevuld van 19.00 tot 23.30. Ik zelf vond het erg leuk. Het was allemaal er nieuw en een goede EHBO opfrissing. Ik denk dat er van zulke oefeningen veel te leren valt!

Groetjes Lonneke

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}