30

oktober

Oefening op 31 oktober

door Auto // in Nieuws

Op zondag 31 oktober was er een oefening georganiseerd door RB Leiden. Bij deze oefening deden 2 andere brigades mee, wel RB Leidschendam en RB Wassenaar. Maar RB Leiden had natuurlijk ook een team. Elk team bestond uit 3 leden.

Om ongeveer half 1 had ik met mijn team afgesproken in de klos om daar de benodigde spullen te pakken. Daar aangekomen was ik zeker niet de eerste want de organisatie was ook spullen aan het pakken (en niet zo’n klein beetje ook).

Nadat we alle spullen hadden gepakt reden we naar het Oegstgeesterkanaal om daar de Duarry te water te laten. Daar aangekomen zijn we maar naar de 2e trailerhelling gereden want bij de 1e trailerhelling was het druk. Hier stond de organisatie en RB Wassenaar.

Nadat wij de Duarry te water gelaten hadden zijn we naar de 1e trailerhelling gevaren om daarvandaan met de RB Wassenaar naar de steiger van eiland Koudehoorn te varen.

Daar aangekomen waren de organisatie en de RB Leidschendam daar al. RB Leidschendam was niet met de snelle boot gekomen maar met de vlet, de snelle boot had op de heen weg problemen gekregen.

Nadat we er waren werd er door Freya wat uitleg gegeven over de verloop van de middag en deden even een namenrondje en van welke brigade je kwam.

De middag bestond uit 2 delen, het 1e deel was per brigade en het 2e deel samenwerking.

Voor dat we aan het 1e deel begonnen kon iedereen nog even haar boot "inspecteren". Na dit werden aan elk team een briefje uitgedeeld met daar op een omschrijving. Na het lezen hier van ging je tot actie over.

Voor ons team was het dat we een melding hadden gekregen dat er een bootje in een rietkraag terecht was gekomen. We gingen op de melding af maar vonden niets. Op de terug weg spraken wij 2 personen aan die in een bootje aan het roeien waren. Ze hadden motor problemen. We hebben toen het bootje naar de kant gesleept.

De 2e melding was dat er op ‘t Joppe een reddingsvlot dreef en dat we daar even gingen kijken. Aangekomen bij het vlot troffen we 1 slachtoffer aan, hij had het koud en kon niks bewegen. We hebben het slachtoffer uit het vlot gehaald en op de brancard in de boot gelegd met een deken. Daarna zijn we naar de kant gevaren en het slachtoffer naar de ‘post’ gebracht.

Bij het 3e oefening kregen we geen papiertje met een beschrijving. Dus hadden we even niks te doen. Dit was alleen al snel voorbij doordat er een jongen ons kwam vragen dat wij van de RB zijn en of wij willen helpen zoeken naar zijn vriendje. Na enkele vragen te hebben gesteld kwamen we er achter dat zij verstoppertje aan het spelen waren hij kon zijn vriendje niet meer vinden. Wij zijn gaan helpen zoeken. Na enige reacties te krijgen op het roepen van de naam Rik. We kwamen er achter dat hij aan de waterkant in het riet lag (gelukkig niet ergens in het midden). We hebben hem toen uit het riet gehaald wat niet al te makkelijk ging want hij had pijn aan zijn enkel en arm. Nadat hij in de boot zat zijn we terug gevaren naar de steiger daar hebben we hem op een brancard gelegd en naar de ‘post’ gebracht.

Na deze 3 oefeningen waren we aan een lekker bakkie koffie / thee met koek toe. Hierna krijgen we van Freya wat uitleg over het gebied de Kagerplassen en hoe de hulpverlening is geregeld. Daarna wat over zoekslagen.

Na de uitleg van de zoekslagen gingen we dat in de praktijk uitvoeren. Na elke keer een keer heen en terug wisselde we van leidinggeven per boot. Dit hebben we een aantal keren gedaan tot ongeveer halverwege ‘t Joppe. Want wij kregen een melding via de bewakingstelefoon dat er een ongeval was bij de Zijl vlakbij een brug. Wij hebben toen de 2 andere team naar ons toe geroepen. We hebben de melding vertelt, waterkaart gegeven en welke richting iedereen op ging. Wij hadden ook de leiding over dit ongeval.

Na dat we uiteengegaan zijn melde RB Wassenaar dat zij als eerste ter plekke waren zij hebben toen een waterslachtoffer binnen gehaald en weggebracht naar de plaats waar de hulpdiensten zouden staan om het slachtoffer verder te helpen. Wij kwamen al snel te plekke en er kort na ook de vlet. Eerst hebben we de waterslachtoffers geholpen dit waren er 3. verders lag er 1 slachtoffer in de punt van de boot, hij was niet aanspreekbaar. Deze is uit de punt gehaald en op een brancard gelegd en naar de hulpplek gebracht. Hier aan gekomen zijn alle slachtoffers op de kant afgezet.

Na deze oefening hebben we met zijn alle geëvalueerd.

Na de evaluatie was het tijd om te gaan opruimen. RB Leidschendam ging zijn eigen route terug. RB Leiden, RB Wassenaar en de organisatie zijn gezamenlijk terug gegaan om op te ruimen.

[small]

Danny Captein

Team RB Leiden

[/small]

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}