2

juli

Oefening 25 juni

door Auto // in Nieuws

Op zaterdag 25 juni 2005 werd er een oefening gehouden voor enkele bewakende leden van de Reddingsbrigade van Leiden (LRB) en Leidschendam (RBL). Helaas hadden de andere deelnemers, zoals de brandweer van Leidschendam en Wassenaar en de Wassenaarse Reddingsbrigade zich afgemeld. Maar aangezien het zeer belangrijk is om regelmatig te oefenen om vaardigheden aan te leren en te behouden, besloten de organiserende brigades (Leiden en Leidschendam) om de oefening door te laten gaan. De oefening was zeer geslaagd!

Vanuit Leiden deden Remco, Danny Brouwer en Rik mee. Voor hen begon de oefening met het pakken van spullen in het clubhuis. Wat neem je wel mee en wat niet? In ieder geval altijd de nodige hulpverleningsmaterialen, extra droge en warme kleding en natuurlijk eten en drinken. Je weet immers nooit hoe lang een oefening of een actie duurt en wat er gaat gebeuren…

Op de post werden de deelnemende ploegen opgevangen en kregen zij een briefing. Daarna gingen beide boten een verschillend scenario oplossen. De schippers in opleiding van beide brigades voeren met een instructeur, maar hadden zelf de leiding tijdens de acties. Het eerste ongeval voor Leiden bestond uit het hulpverlenen aan een jongen, Juriaan, met mogelijk nekletsel. Hij was tijdens het stoeien op een surfplank met zijn hoofd op de plank terecht gekomen en klaagde over pijn in zijn nek en hoofd. Zij vriend hield de surfplank vast. De schipper, Remco, besloot twee hulpverleners in droogpak het water in te sturen om de jongen te ondersteunen op de plek waar hij lag.

Remco nam het zekere voor het onzekere en vroeg de post om een ambulance met spoed te laten komen. Ondertussen had het derde bewakingslid de vriend van de jongen in de boot geholpen, en een deken gegeven. De Zodiac van Leidschendam kwam met Roel, Frans en Jeroen (LRB) na enige tijd een "ambulance-verpleegkundige" brengen. Deze rol werd gespeeld door Nico. Immers, in een echte situatie zal je een slachtoffer zo min mogelijk bewegen als je nekletsel verwacht, en zal je indien mogelijk wachten met het slachtoffer aan boord te tillen totdat de ambulance-verpleegkundige een nekkraag om gedaan heeft en het slachtoffer stabiel op een wervelplank ligt. Het slachtoffer werd uiteindelijk aan boord getild en naar de post gebracht.

Het tweede ongeval bestond uit hulpverlenen aan een man, René, en een jongen, Danny. René was op de steiger gestruikeld over een ijzeren pin en had een forse wond op zijn rechteronderbeen, en een hoofdwond. Tevens klaagde hij over hoofdpijn en last van het felle licht.

Remco besloot de wonden van René af te dekken terwijl hij hem liet liggen op de steiger en hij liet Danny met het bewakingslid plaatsnemen in de boot. Nadat de wonden van het slachtoffer zo goed mogelijk afgedekt waren, werd hij naar de boot begeleid en naar de post gebracht, waar (fictief) een ambulance klaar stond.

Na deze oefeningen werd een korte evaluatie gehouden. Hierbij werd als belangrijkste aandachtspunt aangegeven dat communicatie erg belangrijk is. Gebruik communicatiemiddelen op de juiste manier, en alleen als je echt nuttige informatie te melden hebt. Zorg ook dat je goed luistert naar elke oproep, zodat er geen tijd verloren gaat omdat een ploeg niet goed meeluistert. Ook werden een paar praktische zaken besproken. In de pauze werd een lekker kopje koffie gedronken met een traktatie van Juriaan omdat hij geslaagd was voor zijn ZIA. Ondertussen werden de slachtoffers voor het laatste ongeval voorbereid. Diverse wonden werden door Rene en Nico aangebracht. Het scenario was een ontploffing bij een barbecue, waarbij meerdere slachtoffers vielen.

De boten werden gealarmeerd toen de ploegen juist aan een vaaroefening begonnen. De boten gingen snel ter plaatse en zagen diverse slachtoffers.

Een jongen, Jeroen, was niet gewond en had de hulpdiensten gebeld. Het meest ernstige gewonde slachtoffer, René, werd direct geholpen door de LRB en met een brancard naar de post gebracht. Hij had diverse brandwonden aan armen en gezicht, mogelijk een inhalatietrauma (schade aan luchtwegen door het inademen van hete gassen, roetdeeltjes of giftige gassen tijdens de ontploffing) en een gekneusde schouder.

Hij was bij kennis maar had veel pijn. Ondertussen werden de andere slachtoffers met lichtere brandwonden geholpen door de ploeg van Leidschendam. De brandwonden werden gekoeld met water en de slachtoffers werden naar de post gebracht. Bij de post hielpen de andere ploegleden om het slachtoffer dat op de brancard lag op de kant te tillen en naar de post te brengen.

Na deze laatste oefening werden de spullen opgeruimd en werd er nog een korte nabespreking gehouden. Daarna werd de post afgesloten en gingen de ploegleden en een paar leden van Leidschendam naar het clubhuis van Leiden. Daar aangekomen was het erg gezellig rond de vuurkorf. De ploeg die met de Peurbakkentocht mee gaat doen, had de hele dag gewerkt aan hun zelfgemaakte boot, en zat onder het genot van een drankje na te genieten van de warme dag. Nadat alle spullen opgeruimd waren, sloten ook de bewakende leden aan bij het vuur om daar nog een paar uurtjes te blijven zitten.

Namens de commissie bewaking,

Freya Strubbe

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}