Op woensdag 16 juni heeft de Commissie Bewaking een tweede oefenavond voor Politie Leiden georganiseerd. Deze avond was het vervolg van de oefenavond van 9 oktober 2003. Het doel van deze avond was om de kennis en vaardigheden van vorig jaar op te halen, enkele nieuwe technieken te oefenen, om de samenwerking tussen Reddingsbrigade en politie verder te verbeteren en natuurlijk om van elkaar te leren.
Op zondag werden de meeste spullen al klaargelegd en op woensdag verzamelden we om 16.30 uur. Nadat alle spullen ingepakt waren, hebben we snel wat te eten gehaald, en zijn we naar de Zijldijk gereden. Er deden 14 politie agenten mee. Na een kort introductiewoordje konden we beginnen. We hadden drie snelle boten tot onze beschikking: onze eigen Duarry, de nieuwe Duarry van de Politie (blauwe rubberboot van ongeveer 5,5 meter met een 80 pk viertakt motor) en een polyesterboot van Politie Warmond, met 115 pk viertakt. Leuke boten om mee te varen dus! En natuurlijk de vlet en een (privé)bootje van de politie om te slepen.
We begonnen, net zoals vorige keer, met een serie van drie oefeningen. Elke oefening duurde 20 minuten. Eén van de oefeningen was het aan boord tillen van een drenkeling. Dit werd gedaan met de Duarry van politie Leiden. Hiervoor zijn verschillende methoden: horizontaal en verticaal. Horizontaal kan je een slachtoffer tillen, of bij een rubberboot aan boord rollen. Deze laatste methode kost minder kracht voor de hulpverlener. Nieuw was een tilhulpmiddel: de Jason-Cradle waar Rob en ik instructie over gaven. Hiermee kan je met twee personen vrij makkelijk een slachtoffer horizontaal aan boord halen. De politie zit meestal met 2 personen aan boord, en vond dit een erg handig hulpmiddel.
Het volgende onderdeel was het slepen van een bootje. Edwin en Cris lieten de agenten op verschillende manieren uitproberen hoe je een boot kan slepen. Het laatste onderdeel was het benaderen van een slachtoffer. Richard besprak met de agenten waar je op let tijdens het benaderen en het vervoer van een slachtoffer. Met een boei werd het aanvaren op verschillende manieren uitgevoerd. Het is vooral belangrijk om niet teveel golven te maken bij het slachtoffer, en er voor te zorgen dat je rekening houdt met stroming en wind.
Na nog een kop koffie begonnen we aan het tweede deel van de praktijkavond. Er werd geoefend met pacen: twee boten die met (flinke) snelheid naast elkaar komen, boorden tegen elkaar, waarna je kan overstappen. Eerst werd dit voorgedaan, en vervolgens werd dit geoefend op het Joppe.
Het laatste onderdeel was het maken van zoekslagen. Er zijn verschillende methoden om een groot gebied met enkele boten gestructureerd af te zoeken. De deelnemers van de politie en de opleiders van de reddingsbrigade werden verdeeld over de drie boten. Eerst werden enkele zoekslagen geleid door de reddingsbrigade, en daarna door de politie. Het maken van zoekslagen met meerdere boten is niet makkelijk als je het voor het eerst doet.
Het is heel belangrijk dat alle boten voldoende afstand houden, en op hetzelfde tempo varen. Tegelijkertijd moet de opstapper goed rondkijken of hij de drenkeling ziet, en de communicatie tussen de boten uitvoeren.
Tijdens de zoekactie kreeg de politie een fictieve melding van drie verongelukte personen. De locatie van de slachtoffers was niet duidelijk, maar zij waren voor het laatst in het water gezien. Ondertussen waren twee personen met de vlet van de reddingsbrigade het Zweiland opgevaren, waar zij het bootje voor anker gelegd hadden. Frans, de havenmeester van de Kaag, was bereid hen een stukje verderop op het Zweiland te droppen. Voor de veiligheid hadden zij beiden een breaklight bij zich, aangezien het begon te schemeren. Als je dit breekt, dan geeft het gedurende 12 uur een fel schijnsel dat tot zeker 150 meter afstand gezien kan worden.
Maar gelukkig werden de slachtoffers gevonden. De slachtoffers werden aan boord getild, en naar de kant vervoerd. Hier werd de oefening beëindigd.
Toen alle boten terug waren, werd een korte nabespreking gehouden. De reacties waren heel erg positief, zowel van de politie als van de reddingsbrigade. Het was leerzaam om gezamenlijke oefeningen uit te voeren. De sfeer was net zoals vorige keer erg leuk, en de samenwerking verliep goed. Het was weer een zeer geslaagde avond, die zeker voor herhaling vatbaar is!
Namens de Commissie Bewaking,
Freya Strubbe