De regels vanaf 1 december 2020.
Mondkapje
Voor iedereen van 13 jaar of ouder geldt:
- Als je het zwembad binnenkomt is het dragen van een mondkapje wel verplicht
- Wanneer je vanaf de kleedruimte in de richting van het zwembassin (betreden van natte ruimte) gaat, geldt geen mondkapjesplicht voor zwemmers
- Als je vanaf de kleedkamer in de richting van het zwembassin (betreden van natte ruimte) gaat, is het dragen van een mondkapje wel verplicht voor ouders/begeleiders (let op: niet-zwemmers)
- Voor al het zwembadpersoneel, trainers, coaches en andere sportbegeleiders geldt in het zwembad altijd de mondkapjesplicht, tenzij je actief meesport (ook op de kant) dan hoef je geen mondkapje op
- Uitgezonderd zijn zwemonderwijzers (in het water en op de kant) tijdens de zwemles.
Voor en na de zwemles geldt weer wel een mondkapjesplicht - De verplichting tot het dragen van een mondkapje geldt niet voor mensen die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen of opzetten.
Wat voor een mondkapje?
Let op! Een spatscherm (faceshield) bedekt de neus en mond niet volledig, en mag daarom niet worden gebruikt als alternatief voor een mondkapje, zie Rijksoverheid. Gebruik een niet-medisch mondkapje. Dit kan een wegwerpexemplaar of een stoffen exemplaar zijn welke je na gebruik kunt wassen. Het advies is om het mondkapje zo lang mogelijk op te houden en niet steeds af te zetten. Belangrijk is: raak het mondkapje alleen aan met schone handen. Wissel en was mondkapjes vaak. Wegwerpmondkapjes draag je één keer en gooi je daarna bij het restafval. Stoffen mondkapjes was je na eenmalig gebruik op 60 graden.
Afstand houden
In het zwembad geldt uiteraard de veilige afstandsnorm van 1,5 meter.
De veilige afstandsnorm geldt niet tussen:
- kinderen tot en met twaalf jaar en andere personen
- kinderen tot en met zeventien jaar onderling