Een 61-jarige schipper van een sloep, die donderdagavond om zeven uur was gaan varen, had zijn anker uitgegooid en was rustig in zijn kajuit gaan slapen. Verontruste familie had, toen de schipper tegen twaalven nog niet thuis was, alarm geslagen. Reden: hij ging wel vaker in de avonduren varen, maar keerde altijd voor de nacht terug.
Om 00.21 uur hoorde Rob van Roel dat er door de Brandweer een zoekactie op de Kagerplassen opgestart werd. Hij heeft direct contact opgenomen met de meldkamer van de Brandweer om aan te bieden mee te helpen met zoeken. De Brandweer maakte van dit aanbod graag gebruik! Vervolgens zijn twee ploegen gealarmeerd, en zo snel mogelijk naar het clubhuis gegaan. Dit waren Rob, Edwin, Roel, Jaqueline en Freya. Na het pakken van spullen en boten op het clubhuis waren we om 00.45 uur al op weg met de twee boten naar het Oegstgeesterkanaal om de boten te water te laten.
De Duarry en de vlet kregen van de Brandweer de opdracht om het Joppe en een stuk van de Zijl af te zoeken, de brandweerboten van Warmond, Rijpwetering, de Kaag en Roelofarendsveen zochten de andere plassen af. Er werd zelfs gesproken over een helikopter die zou komen meezoeken! De vlet zocht het zuidelijke deel van het Joppe langs de kant af, en de Duarry nam het noordelijke deel, de Kaagsociëteit en de Zijl voor zijn rekening. Aangezien er mogelijk sprake was van een ongeval, werd met de grootst mogelijke spoed het gebied afgezocht. Hiervoor kwamen schijnwerpers en zaklampen goed van pas.
Na ruim een uur zoeken werd de vermiste schipper door de Brandweer gevonden op het Sweiland. Met de Duarry gingen we daar ook naar toe om te kijken of wij konden assisteren. Hier kwamen wij vele bekenden tegen, van de opleiding die wij onlangs bij Brandweer Alkemade gegeven hebben. Er werd besloten dat de Duarry de schipper naar Leiden terug zou begeleiden, zodat de brandweerboten weer terug konden naar hun thuishavens, onder andere aan Kaageiland en op de Braassem.
De Duarry heeft de man begeleid totdat deze weer bij zijn familie was. De man gaf aan wel erg geschrokken te zijn van het aantal Brandweer- en reddingsboten dat voor hem was uitgerukt. Hij had geen idee dat zijn besluit om maar te gaan slapen voor zoveel onheil had gezorgd.
Vervolgens kon ook de Duarry terugkeren. Na het opruimen van de spullen hebben we nog even wat gedronken in het clubhuis om de toch wel spannende nacht te evalueren. Wij waren erg tevreden over hoe snel wij ter plaatse waren en hoe de onderlinge samenwerking verliep. Ook het telefonische contact met de Brandweer verliep erg goed.
We merkten tijdens de zoekactie hoe belangrijk het is om goed te trainen in het afzoeken van een gebied en het varen in het donker. Dit verliep dan ook heel goed. Wel merkten we dat het qua materiaal erg belangrijk is om een snelle boot te hebben, met goede schijnwerpers. De vlet was voor zo’n actie duidelijk minder geschikt.
Op vrijdag is er nog contact geweest met de brandweer. De Brandweer heeft ons heel erg bedankt voor de inzet, en er zijn nadere afspraken gemaakt over inzetten in de toekomst. De gehele actie is verlopen volgens het nieuwe protocol dat geldt voor de Kagerplassen, het protocol rampenbestrijding Kagerplassen en Braassemermeer. De zoekacties worden gecoördineerd vanaf de kant door de regionale Brandweer en de politie Hollands Midden. In het protocol is exact geregeld welke diensten wanneer gealarmeerd worden, waar behandelplaatsen zijn waar de organisatie een basis op kan zetten en gewonden opgevangen en getransporteerd kunnen worden. Het bleek dat dit protocol in de praktijk ook goed werkt! We vonden het erg leuk om onze kennis en kwaliteiten daadwerkelijk tijdens een echte actie toe te kunnen passen en bij te dragen aan de hulpverlening!
Namens de Commissie Bewaking,
Freya Strubbe