1

mei

Jan Rijpstra voorzitter van Reddingsbrigade Nederland

door Auto // in Nieuws

Jan Rijpstra (59) is voorgedragen als voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Bond tot het Redden van Drenkelingen (KNBRD – Reddingsbrigade Nederland). De burgemeester van Noordwijk volgt daarmee zijn collega van Zoetermeer, Charlie Aptroot, op. Die heeft onlangs te kennen gegeven tot zijn spijt in deze fase onvoldoende tijd aan de functie te kunnen besteden.

Dhr. Jan RijpstraReddingsbrigade Nederland is de koepelorganisatie van alle 165 reddingsbrigades in Nederland. In 2017 bestaat zij 100 jaar. De Reddingsbrigade telt circa 23.000 leden, waarvan 5.000 dagelijks vrijwillig actief zijn in het redden van mensen. Dat doen zij door vooral kinderen te leren zwemmen en zichzelf en anderen te leren redden. Daarnaast voert de Reddingsbrigade toezicht uit op de Nederlandse stranden en bij recreatiewater, waarbij jaarlijks zo’n 9.000 hulpverleningen worden verricht. In 2014 werden 369 mensen daarbij uit een levensbedreigende situatie gered. De Reddingsbrigade komt verder in actie bij (dreigende) overstromingen, waarvoor 365 dagen per jaar speciale eenheden paraat staan. Reddingsbrigade Nederland kent ook een sportsector, die enerzijds bijdraagt aan de fitheid van haar leden en anderzijds erkend is als topsportprogramma door NOC*NSF en internationaal tot de top van Europa en de wereld behoort.

Jan Rijpstra is onder meer 11 jaar lid van de Tweede Kamer voor de VVD geweest, gemeenteraadslid, burgemeester en sportbestuurder. Vanuit zijn oorspronkelijke achtergrond als gymnastiekleraar is hij thans ook voorzitter van de Koninklijke Vereniging  Lichamelijke Opvoeding (KVLO). Sinds december 2014 is hij burgemeester van Noordwijk. In die gemeente wordt in 2016 het Wereldkampioenschap Lifesaving georganiseerd door Reddingsbrigade Nederland. Aan dat topsportevenement met wedstrijdonderdelen van het reddingswerk doen zo’™n 5.000 sporters uit 50 landen mee. Omdat dit de eerste keer is dat dit grote evenement in Nederland plaatsvindt, is het meteen een historische ‘thuiswedstrijd’™ voor de nieuwe voorzitter.

Op zaterdag 30 mei beslist de Algemene Vergadering van Reddingsbrigade Nederland formeel over de voordracht.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}