15

maart

Internationale EHAD-wedstrijd in Eindhoven

door Auto // in Nieuws

Door Leanne van Vegten

Op zaterdag 27 januari 2007 was het weer zover. Voor de 27ste keer werd de internationale wedstrijd gehouden. We vertrokken met een ploeg van 4 man, bestaande uit Erwin, Eveline, Inge en ikzelf, ‘s ochtends vroeg richting Eindhoven. Voor deze internationale wedstrijd waren reddingsbrigades uit heel Nederland gekomen, maar ook uit België, Engeland en Duitsland.

Aangekomen in Eindhoven bewonderden wij met zijn alle het mooie zwemcomplex ‘De Tongelreep’. Het zwemcomplex bestond niet uit zomaar een zwembad, er waren zelfs meerdere baden, en ook een 50-meterbad.

Eveline trok voor ons een cijfertje, zoveelste waren wij aan de beurt. We waren als 16e van de 19, dat werd dus nog een lange zit.

Na een heleboel potjes te hebben gekaart, was het om 2 uur toch echt zover. En werden we verlost uit de afzondering waarin wij zaten.

We werden langs diverse zwembaden geleid, en kwamen zo bij de kleedkamers. We konden ons omkleden en werden verder geleid naar het volgende kleedhok, alwaar wij weer mochten wachten.

Toen werden we geroepen en mochten we toch echt onszelf laten zien. We kregen een beschrijving. De beschrijving was als volgt:

U bent aan het toezicht houden bij een recreatieplas. Het is een mooie zomermiddag. U hoort hulpgeroep en gaat kijken wat er aan de hand is. Via de portofoon heeft U contact met de kassa aan de voorzijde van de plas.

Het eerste waar Erwin aan dacht was dat er waarschijnlijk veel mensen in het water zouden liggen, dit in verband met dat het om een recreatieplas ging. Toen gingen onze 6 minuten in. Aangekomen bij de plek lagen 3 mensen in het water, en 1 jongen zat op een vlot. Ik werd door Erwin het eerste in het water gestuurd, er lag namelijk iemand in met zijn hoofd in het water, waarschijnlijk bewusteloos. Terwijl ik naar deze man zwom vroeg ik wat er gebeurd was en ik vertelde de jongen en een mevrouw dat ze naar de kant moesten zwemmen. Vervolgens ging Eveline ook het water in om de tweede mevrouw te halen. Ondertussen bracht Inge via de portofoon de kassa op de hoogte en vroeg voor een ambulance. Ik haalde de bewusteloze man op dit moment naar de kant. Op de kant hebben Erwin, Inge en ik de man op de kant getild en ben ik begonnen met reanimatie. De jongen op het vlot was ook op de kant en de dames waren nog in het water. Zij konden er zelf niet uitklimmen en wij konden ze ook niet helpen omdat dit te veel pijn deed. Vervolgens riep Erwin dat de slachtoffers klaar waren voor vervoer, en werd de tijd gestopt. Na dit alles moest ik vervolgens naar de andere kant van het bad, voor de reanimatie op een pop, die aan een computer zat. Met die computerprogramma is de precieze reanimatie te volgen.

Hierna mochten we ons weer omkleden en was het wachten op de laatste ploegen en daarna op de uitslag. De uitslag was niet slecht. Erwin is als leider 5e geworden. En ik met mijn reanimatie 8ste. In totaal zijn we met de ploeg 9e geworden, van de 19. We waren niet ontevreden met de uitslag.

De volgende wedstrijd waaraan we mee gaan doen is de Nacht van Leiderdorp op 10 maart 2007. Dit is geen EHAD-wedstrijd maar een zwemwedstrijd, waarbij je ongeveer 4 á 5 keer 15 minuten zwemt met ongeveer 60 minuten tussen iedere beurt. Er zijn nog steeds mensen nodig die het leuk vinden om mee te doen. Als je het leuk zou vinden, neem dan contact op met Marga l’Ecluse (zwembad de Zijl).

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}