9

november

Geflambeerde Alaska

door Auto // in Nieuws

Deze keer geen hoofdgerecht van de DC, maar een keer een dessert. Het is nu dan wel pas november, maar dit recept is ideaal om te gebruiken voor het kerstdiner. En voor het kerstdiner moet je wel even oefenen. Stress en paniek willen we tijdens de kerstdagen voorkomen.

Ingrediënten

 • 120 g fijne kristalsuiker
 • 2 grote eiwitten of 3 kleine
 • Citroensap
 • 1 gembercake (of kruidkoek)
 • 140 g frambozen licht geplet
 • 2 eetlepels framboise, of frambozenlimonadesiroop wanneer het alcoholvrij gemaakt wordt
 • 200 gram ijs
 • 200 ml kersenlikeur

Bereidingswijze

 1. Om de meringue te maken zet de suiker en 2 eetlepels water in een medium met zware pan en los op een matig vuur en roer een of twee keer. Wanneer de vloeistof helder is, verhoog het vuur en kook gedurende drie minuten.
 2. In de tussentijd klop de eiwitten met een scheutje citroensap in een schone, vetvrije kom, met behulp van een draagbare elektrische mixer of garde, totdat ze zachte pieken.
 3. Met de kloppers nog aan, gietlangzaam de hete siroop aan de zijkant van de kom en blijf mixen op volle snelheid gedurende 10 minuten tot een stevige, glanzende meringue ontstaat.
 4. Steek 8 circels uit de cake. Plaats 4 op een dienblad, bekleed met plastic folie en leg er een laagje gemalen frambozen, gemengd met de framboise. Doe hier nu 1 schep ijs op, en hierboven weer een schijf cake.
 5. Bedek snel de bovenkant en zijkanten met de meringue, en maak met een vork een paar lijntjes erin. Herhaal met de rest van de Alaskas, en zet ze in de vriezer tot het moment van serveren.

Serveren

 1. Plaats elke Alaska op een serveerschaal en ga met een creme brulee brander licht over elke alaska voor een kleurtje. Serveer in een keer.
 2. Tot slot naar flamberen, laat dit wel doen door een volwassene: voorzichtig de likeur opwarmen in een kleine steelpan en zorg ervoor dat het niet kookt. Schep het met een soeplepel op, steek het aan en giet het over de Alaska’s. Let wel op dat je niet de kerststukjes op tafel aansteekt.

Eet smakelijk!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}