9

juni

‘Gedoog zwemmen in open water op paar plekken in de stad’

door Pieter Naber // in Nieuws

(Foto betreft een archieffoto van Sleutelstad.)

Het mag niet maar gebeurt op heel veel plekken in Leiden: zwemmen in open water. De VVD, CDA en SP stellen daarom een gedoogbeleid voor. In de vorm van een proef genaamd ‘zwemmen op eigen risico’ waarbij zwemmen op een aantal plekken in de stad komende zomer wordt gedoogd en gefaciliteerd.

Op zich begrijpen de raadsleden Leest (VVD), Storm (CDA) en Theeuwen (SP) wel dat mensen bij warm weer verkoeling zoeken in het open water. Maar het levert op verschillende plekken ook overlast op. Als voorbeeld halen de raadsleden de situatie aan bij de Trekvliet waar een alternatief buitenzwembad is ontstaan sinds daar jaren geleden een steiger is gemaakt om boten aan te leggen. Op warme dagen ligt de steiger vol met zwemmers en zonnebaders en ook het grasveld aan de Lasserstraat is dan druk bezet met gezinnen en groepjes kinderen en jongeren.

De drukte veroorzaakt overlast. Afval blijft rondslingeren, buurtbewoners klagen over de herrie en zwemmers klimmen over de aangelegde boten en beschadigen deze soms. De raadsleden vinden dat de gemeente hier tegen moet optreden. Ze willen weten van burgemeester en wethouders wat de gemeente doet om overlast bij de Loskade van de Trekvliet te voorkomen. Ook willen ze weten op welke plekken nog meer overlast wordt ervaren, en of de gemeente zwemmers in open water informeert over de risico’s.

Daarnaast wijzen ze op een idee dat stadsgrachtenadviseur Verkade eerder opperde, namelijk een aantal plekken aanwijzen waar zwemmen gedoogd wordt. Op die plekken moeten scherpe materialen uit het water worden gehaald, een ballenlijn worden aangebracht en een bord neergezet met  ‘zwemmen op eigen risico’.

Bron: Sleutelstad

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}