5

juni

EK LifeSaving 2013 – Inside information

door Auto // in Nieuws

Inside the European Championships: deze nieuwsbrief zal de kant belichten van de mensen die ‘van binnenuit’, als sporter of vrijwilliger, te maken hebben met het EK Life Saving 2013. Het EK Lifesaving wordt gehouden van 16 tot en met 18 augustus in ons eigen Nederland! Op 16 en 17 augustus vinden de activiteiten plaats in het Hofbad in Den Haag, op 18 augustus op het strand van Noordwijk. 

Wist je dat…?
Wist je bijvoorbeeld dat…:

  • De eerste gronden voor de Life Saving sport werden gelegd in het Verenigd Koninkrijk, en wel in het jaar 1891(!)? 
  • Australië claimt dat de Life Saving sport zoals die nu wordt beoefend, het meest lijkt op die zoals gedefinieerd in hun land in 1907? 
  • Er 29 reddingsbrigades meededen aan het laatste NK in Deventer?
  • Nederland vorig jaar de 7e plaats heeft behaald op het WK in Adelaide (Australië)?
  • Nederland daarmee een startplaats heeft bemachtigd voor de World Games in Cali (Colombia) van 25 juli t/m 4 augustus 2013?
  • Het Nederlands Team een selectie van 23 sporters bevat, die afkomstig zijn van 8 verschillende brigades?
  • De reddingsbrigade van Heythuysen met 9 sporters in de Nederlands Team selectie de meeste life saving topatleten levert dit jaar? 
  • Het Nederlands team elke maand 2 x 2 uur samen traint?
  • Elk lid van het Nederlands team daarnaast nog op 3 andere plaatsen traint: bij zijn/haar eigen brigade, bij de KNZB en op het buitenwater?
  • De Nederlandse dames een wereldrecord hebben gezwommen in Duitsland in 2003, op de 4×50 meter reddingswisselslag-estafette, van 2:09,66 minuten?
  • Een aantal van deze dames een jaar later opnieuw een wereldrecord zwommen op de 4×50 meter hindernis in Italië?
  • De snelste ‘linethrow’ van een Nederlander in de Nationale Ploeg is uitgevoerd in 9,21 seconden? 
  • Een pop door een Nederlandse life saving atleet binnen 32 seconden is opgedoken en vervoerd is over 50 meter? En dat zonder zwemvliezen!
  • Over 102 dagen het EK LifeSaving 2013 van start gaat!?- Zich inmiddels teams uit 14 verschillende landen hebben aangemeld voor het EK?
  • Er wordt verwacht dat er nog meer (Oost-Europese) landen bij komen?
  • De Nederlandse Life Savers vanaf de eerste Wereldkampioenschappen waar ze aan meededen, tot de top-10 van de wereld behoren?
  • Dit betekent dat ze zich tijdens hun eerste optreden op het wereldtoneel geplaatst hadden voor de World Games, een soort Champions League van de Life Saving?
  • De Life Saving sport in Nederland sinds 2000 de status van topsport heeft?
  • De baan van bondscoach van het Nationale Team LifeSaving bestaat uit vrijwilligerswerk? 
  • De bondscoaches doen dit naast hun gewone baan. Het enthousiasme is er echter niet minder om, getuige het interview met één van de twee bondscoaches hieronder. 

Meer informatie
Op de website, www.eklifesaving.nl, zijn alle ins & outs te vinden over het EK. Het EK Life Saving is ook te bezoeken op Facebook. Word dus nú lid van de Facebook pagina, oftewel supporter van het EK, en deel deze pagina met je vrienden!

 

Klik verder voor het interview van EK Life Saving 2013-team met de bondscoach van het Nederlandse team.Interview: Nico Laumen, bondscoach Nationele Team Life Saving 

Om de ultieme inside information te kunnen bemachtigen hebben we één van de bondscoaches bereid gevonden een aantal korte vragen te beantwoorden. Nico Laumen, bondscoach sinds december 1999, vertelt. 

Welkom Nico, laten we maar gelijk beginnen. Hoe bent u erbij gekomen om dit werk te gaan doen?
Nou, dat ‘u’ kun je weglaten hoor! Ik ben vroeger zelf sporter geweest van het Nationaal Team. Dat was in de tijd dat er alleen maar wedstrijden in het zwembad werden gehouden kleine wedstrijden, in Europa. Toen heb ik in 1996, ook bij een EK, het official gebeuren meegedraaid, en van daaruit werd ik brigadetrainer in Echt. In 1999, op het EK in Antwerpen, kwam Jolanda naar me toe en gaf aan: ‘we beginnen met de sector topsport, en willen jou vragen om één van de bondscoaches te worden’. Dat ging toen om een periode van drie jaar. En die duren nog steeds, haha. 

Dus vóór 1999 was Life Saving geen topsport?
Nee, toen had je alleen maar breedtesport. Vanaf eind ’99, begin 2000, zijn we begonnen om naast de breedtesport ook een tak topsport op poten te zetten. Dat was ook het jaar dat we voor het eerst meededen aan wereldkampioenschappen. 

En deden we dat goed?
Ja! We zijn in maart 2000 naar Australië geweest. Het was voor ons helemaal nieuw; voor mij was het zelfs de eerste keer dat ik het Ocean deel zag in mijn leven. Maar we haalden wel één gouden plak en diverse andere medailles, en werden gelijk geselecteerd voor de World Games in 2001. Er kwamen toen wel diverse sporters naar me toe van: ‘leuk, maar wat zijn die World Games dan?’. Dat betekende dus dat we bij de eerste 10 van de wereld hoorden, want alleen die landen mogen meedoen aan de World Games. En dat is dus al vanaf het begin. 

Er zijn verschillende toernooien in Life Saving, zoals het NK, het EK, het WK, en dus ook de World Games. Wordt er nu voor elk toernooi een nieuwe selectie gemaakt?
Nou het NK heeft eigenlijk niets met topsport te maken, daar doen sporters aan mee vanuit hun eigen brigade. Om de twee jaar heb je dan een EK, en om de twee jaar een WK. Het jaar na de Olympische Spelen zijn dan de World Games. Dit jaar vallen het EK en de World Games dus samen. Elk jaar na de NK pool maken we een voorselectie voor het Nationale Team, dat zijn plusminus 10 dames en 10 heren. In aanloop naar het grote toernooi selecteer je dan de beste 6 uit beide groepen die samen het Nationale Team vormen om (Reddingsbrigade) Nederland te vertegenwoordigen 

En dan is de selectie voor alle grote toernooien in een jaar hetzelfde?
Nee. Nu zijn bijvoorbeeld de World Games alleen maar zwembadwedstrijden. Dan selecteer je natuurlijk de mensen die het best zijn op het zwembadgebied, en niet op Ocean. Voor het EK hebben we dit jaar een verkleind toernooi, met minder onderdelen, en dan ga je echt kijken van: met welke ploeg verwachten we voor alle onderdelen de beste resultaten met deze ploeg te halen? Je zult dus wel wat wijzigingen in de ploeg zien dit jaar. Dat kan dus ook betekenen dat je een hele snelle zwemmer van de estafette niet meeneemt, waardoor je iets minder punten haalt op de estafette, maar doordat een andere sporter meegaat, we beter scoren op andere onderdelen. 

Wat is het allerleukste aan bondscoach zijn?
Het allerleukst is het werken met sporters die zo gedreven zijn, daar word je zelf ook gedreven van!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}