Afgelopen woensdag 7 juni was het weer tijd voor de EHBO gastles. De gastles werd georganiseerd door het Nationaal Epilepsie Fonds. Tijdens de gastles leerde men dat er verschillende soorten Epilepsie zijn. De meeste mensen kennen alleen de versie waarbij iemand op de grond valt en heel hard begint te schokken. Dit is de ergste vorm van Epilepsie, de zogenaamde Tonisch-Clonische aanvallen. Deze aanvallen duren 2 tot 5 minuten. Word het langer dan 5 minuten, dan moet je onmiddellijk 112 bellen. Voor ons in het zwembad zijn dit soort aanvallen het lastigst. Want als iemand deze aanval in het water krijgt is het enige dat je kunt doen, zorgen dat het hoofd boven water blijft. Dit kan een hele zware opgave zijn. Het is een beetje te vergelijken met 15 minuten watertrappen terwijl je een zware bal van zo’n 15 kilo boven water moet houden. Je kan je voorstellen dat dit erg zwaar is.
Naast de grote aanval zijn er ook zo genaamde partiële aanvallen. Dit zijn aanvallen waarbij slechts een gedeelte van de hersenen een ‘ontlading’ heeft. Je hebt hierbij eenvoudig partiële aanvallen, dit zijn plotselinge ongecontroleerde bewegingen, het ruiken van een rare geur die er niet is, het zien of horen van dingen die er niet zijn, prikkelingen of tintelingen in ledematen of trekkingen om de mond. Ook zijn er complexe partiële aanvallen, hierbij is er spraken van een verstoord bewustzijn. De patient weet niet meer wat hij doet en kan bijvoorbeeld doelloos gaan rondlopen, of herhaaldelijk zijn veters gaan strikken. Het rondlopen is de gevaarlijkste vorm, dit kun je een beetje vergelijken met slaapwandelen. Mensen lopen hierbij gewoon de straat op. Wat je op zo een moment kunt doen is er recht voor blijven lopen, en rustig blijven praten. Op deze manier kun je de persoon een andere kant op sturen.
Een andere bekende is absences. Dit word vaak verward met dagdromen. Dis is een gegeneraliseerde aanval. Hierbij vind er ontlading plaats in de gehele hersenen en niet meer alleen in een deel. Het komt met name voor bij jonge schoolkinderen en vaak gaat het in de puberteit over. Al heb je bij pubers juist weer het risico op myoclonische aanvallen. Dit zijn aanvallen van ongecontroleerde enkele schokken. Hierbij vliegt bijvoorbeeld ineens een boterham over de ontbijttafel. Het zijn aanvallen die met name ’s morgens gebeuren. Wij zullen deze dus ook niet zo tegenkomen.
Waar wij rekening mee moeten houden is dat als iemand die in het water een epilepsie aanval krijgt gewoon door kan zwemmen, maar ondertussen wel kan zinken of, als het gaat om een grote aanval, niet meer kan zwemmen en onderwater verdwijnt. Zorg dus dat je weet of iemand epilepsie heeft.
Hierbij spelen de ouders een belangrijke rol. Zij zullen het aan de instructeur MOETEN melden als hun kind epilepsie heeft.
Nog even in het algemeen kun je de volgende Eerste Hulp verrichten:
Algemeen:
- Blijf kalm
- Blijf erbij
- Praat rustig
- Probeer iemand niet geforceerd tegen te houden
- Een aanval gaat bijna altijd vanzelf over
Wat te doen TIJDENS een grote aanval
- Stop niets tussen de tanden
- Blijf kalm, een aanval gaat vanzelf over
- Blijf erbij, houd omstanders op afstand
- Bescherm het hoofd met je handen, een jas, kussen of handdoek
- Haal harde scherpe voorwerpen weg
- Maak strakke kleding los, neem bril af
- GEEN water of mond-op-mond beademing geven (al word iemand ontzettend blauw tijdens deze aanval)
- Houd lichaamsbewegingen niet tegen
- Verplaats iemand niet tijdens de aanval (moet het wel omdat hij in gevaar is, pak hem dan in een soort van rautek, met twee armen onderdoor de oksels en dan naar achter slepen)
- Duurt een aanval langer dan 5 minuten of volgt de ene aanval de andere op bel dan 112
- Kijk of iemand een SOS-bandje heeft
- Probeer te observeren (dit is van belang voor een arts om een goede diagnose te stellen en om juiste medicatie mee te geven)
- Vol eventuele aanwijzingen van de patiënt op
Wat te doen NA een grote aanval
- Wacht tot de aanval over is en de patiënt weer ontspannen is
- Leg hem/haar in de stabiele zijligging
- Blijf erbij en stel gerust
- Zorg dat iemand goed thuiskomt (iemand zal na de aanval namelijk verward en erg vermoeid zijn)
Meer weten over epilepsie:
www.epilepsie.nl of mail naar info@epilepsiefonds.nl