12

september

Demonstraties tijdens Schippertjesdagen en vrijwil

door Auto // in Nieuws

Op 13 en 14 september werden er in Warmond de Schippertjes dagen georganiseerd. Er waren allerlei activiteiten op en rond het water te beleven, zoals een markt met watersportartikelen, een hele vloot mooie boten, en diverse wedstrijden. Zowel op zaterdag als op zondag was de Leidse Reddingsbrigade aanwezig met een stand op de watersportmarkt.

Op beide dagen gaf de bewaking een demonstratie van het redden van een drenkeling. Terwijl de vele bezoekers vanaf de brug een goed overzicht over de demonstratie hadden, vertelde de walcoördinator over de microfoon wat er te zien was. Een slachtoffer lag in het water ter hoogte van de kade bij de rondvaartboot. De walcoördinator riep de reddingsboot op. Deze kwam snel ter plaatse, en de bemanning tilde het slachtoffer horizontaal aan boord. Vervolgens werd het slachtoffer naar de wal gebracht, waar de walcoördinator een brancard had klaargezet. Het slachtoffer werd op de brancard gelegd, en de vitale functies werden nogmaals gecontroleerd, en de demonstratie werd beëindigd. Om de brigade nog meer in de belangstelling te zetten, liepen op beide dagen mensen met folders rond. Het promoten van de vereniging is namelijk ontzettend belangrijk, want nieuwe leden zij natuurlijk altijd van harte welkom!

Ook de week erna was de stand weer aanwezig, dit keer op de Beestenmarkt tijdens de vrijwilligersmarkt. Tevens werden er deze middag twee verschillende demonstraties gegeven door de bewaking. Ook hierbij werd weer door de walcoördinator door de microfoon verteld wat er te zien was. Dankzij Peter Theijn die met zijn sloep aanwezig was, had het slachtoffer, Barbara, een goede uitvalsbasis. Het eerste scenario was dat zij met een fles drank stond te dansen op de boot, en in het water viel. Door het watertrappelen, de drank en de koude van het water, kreeg zij kramp. De reddingsboot werd opgeroepen, waarna de boot snel ter plaatse was. De bemanning tilde haar verticaal uit het water en behandelde de kramp. Aan de kade werd het slachtoffer op de kant geholpen, en werd de demonstratie beëindigd.

Het scenario van de tweede demonstratie was dat Barbara over boord viel door een hartaanval. De walcoördinator riep de reddingsboot, die weer snel ter plaatse was. Het slachtoffer werd horizontaal aan boord getild. Bij de controle van de vitale functies bleek dat zowel ademhaling als hartslag afwezig waren. Direct werd de reanimatie gestart met twee hulpverleners. Uiteraard werd niet Barbara gereanimeerd, maar onze oude bekende Annie, de reanimatiepop. Het waren twee geslaagde demonstraties.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}