24

april

Cor koninklijk onderscheiden

door Pieter Naber // in Nieuws

De heer De Jongh (redactie: Cor) heeft een passie voor water. Deze passie maakt dat hij zich al sinds 1978 actief inzet als vrijwillig zwemonderwijzer. Eerst bij de Leidse Watervrienden tot eind jaren ’90, waar hij les gaf in een zwembad in Leiden. In 1983 behaalde hij zijn diploma zwemonderwijzer KNZB.

Vanaf 1980 geeft de decorandus voor de Leidse Reddingsbrigade in twee zwembaden in Leiden zwemles. Hij was zo’n 25 jaar bestuurslid, waarvan hij 4 jaar in de technische commissie zitting heeft gehad. Tevens is de decorandus examinator, organiseert hij de bingo, pleegt onderhoud aan het clubgebouw, ondersteunt hij bij bewaking op het water.

In 2014 is de heer De Jongh gestart als zwemonderwijzer bij de Eerste Voorschotense Zwemvereniging, hij gaf hier eerst twee keer per week les, nu nog eens in de week.

Nadat de heer De Jongh is gepensioneerd in 2019, heeft hij zich aangemeld als vrijwilliger bij kinderdagcentrum De Walnoot te Leiden om gehandicapte kinderen te begeleiden in het zwembad aan de Brahmslaan te Leiden.

Naast de bovenstaande vrijwilligersactiviteiten was de decorandus in de periode van 1967 tot ongeveer 2004 zo’n 96 keer bloeddonor. Ook haalt hij oud papier op voor de St. Josephkerk te Leiden, hij geeft Poolse mensen Nederlandse les en biedt hen hulp bij het invullen van belastingpapieren en is contactpersoon voor een buurvrouw bij calamiteiten waar hij onlangs nog eerste hulp heeft verleend.

Bron: Omroep West

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}