16

juni

Bewaking Swim-in Leiden

door Auto // in Nieuws

Op vrijdag 14 juni 2013 was de bewaking van Swim-in in de grachten van Leiden. Negen van onze leden waren hierbij aanwezig om de veiligheid van de zwemmers te garanderen. Ze hadden de vlet (Leiden 1-18) en de Valiant (Leiden 1-19) mee en een tent voor het behandelen van eventuele EHBO gevallen.

Klik snel verder om te weten hoe de bewaking verliep…

De enthousiaste bewakers waren om 16.00 uur aanwezig bij de botenloods om beide boten te water te laten. Zodra de boten te water gelaten waren, gingen er drie fietsers, twee auto’s en de twee boten naar de plaats van bestemming: de Beestenmarkt. Om 17.00 waren beide boten aanwezig en werd de tent, voor de EHBO, opgezet. De tent was naast de EHBO post ook de plaats van waar de Centrale Post alle communicatie met beide boten en de fiets-patrouille had.

Voor de zwemmers waren er verschillende afstanden die gezwommen konden worden: de 250 meter, de 1500 meter en de 3000 meter. Het water was met een temperatuur van 17,2 graden nog erg koud, waardoor het gevaar voor onderkoeling op de loer ligt. Om 18.15 uur was het dan zo ver de eerste zwemmers gingen te water, de boten lagen klaar en de wedstrijd kon beginnen. De eerste groep zwemmers zwom een afstand van 250 meter. Al snel daar op volgend de eerste groep voor de 1500 meter, dit waren de junioren. Door de kou waren al snel een aantal zwemmers die afvielen. De afvallers klommen op de kant waarna ze van onze mensen een deken toegereikt kregen. Niet veel later kreeg de Leiden 1-18 de vraag om een jongen op te halen die tussen de 250 meter en de 750 meter op de kant geklommen was met behulp van de groep kanoërs. Deze waren aanwezig voor extra bewaking. Kanoërs kunnen namelijk eenvoudig tussen de zwemmers door zonder hierbij gevaar voorde zwemmers te veroorzaken. Toen de Leiden 1-18 ter plaatsen kwam stond de jongen op de kant met de Leiden 1-12 (de fietspatrouille) in een jas van een omstander gewikkeld. De jongen stapte in de boot en werd met een warme deken om zich heen teruggebracht naar het startpunt. De andere tochten van 1500 meter en de 3000 meter zijn zonder verdere bijzonderheden. Met een tevreden gevoel konden onze bewakende leden aan het einde van het evenement terugkeren naar de loods.

Wil je ook bij evenementen bewaken? Neem dan contact op met bewakingen@lrb.nu

Geschreven door: Anne-Marie Meijer

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}