13

januari

Bewakingsweekend 2010

door Auto // in Nieuws

In het weekend van 13 en 14 november organiseerde de Commissie Bewakingen een weekend voor nieuwe en bewakende leden.
Maar voordat het allemaal zover was moest er een hoop worden geregeld door de commissie. Denk aan het regelen van extra boten, een locatie om te overnachten, eten & drinken en andere materialen die nodig zijn. Dit is in de weken er voor allemaal gedaan.

Op vrijdagavond werd al een aftrap gedaan door een nachtoefening te organiseren voor bewakende leden die al meerder keren hebben bewaakt. 
De ‘lifeguards’ waren Helianne, Rense, Robin, Martha, Teun en Rianne. Zij verdeelde zich onder de Duarry (snelle boot van de LRB) en de vlet (reddingsvlet van de LRB). Nadat zij een melding kregen gingen zij op zoek naar een slachtoffer van een zeilboot. Deze zeilboot had een aanvaring gehad met een andere zeilboot. Nadat de 1 slachtoffer was gevonden en vervoert naar de behandelplaats moest er ook worden gezocht naar de zeilboot die was door gezeild. Deze werd ook al snel gevonden.  Aan boord van die zeilboot was ook nog 2 gewonden. 
Hierna werd de oefening afgerond en vertrokken we terug naar de botenloods om alles snel op te ruimen. Daarna is er in het clubhuis kort nageborreld.
 
Met enkele uren om te slapen begon de zaterdag zo rond 7:00 uur. Door de instructie en een aantal leden van de nachtoefening zijn de laatste materialen klaar gezet voor het weekend! 
Tussen 8:30 en 9:00 uur kwamen de deelnemers aan bij de LRB botenloods. 
Hier kregen zij meer info over het weekend te horen , informatie over reddingsbrigade & bewaken en voor de nieuwe leden een spoedcursus communicatie.  
Na de info stapten iedereen in de boot om te vertrekken naar de aanlegsteiger bij recreatie-eiland Koudehoorn te Warmond. Hier werd het ‘kamp’ opgebouwd met een tent. 
Op het programma stonden vijf verschillende hulpverlenings- / vaaronderdelen. Onderdeel 1 was op de kant met een overlevingspakket en backboard. Onderdeel 2  was het varen met de Marshall. Hier was het leren en / of bijspijkeren van o.a. netjes aanleggen bij een steiger. 
Onderdeel 3 was een echt hulpverleningsoefening. Hierbij moest met de Duarry een zeilbootje gesleept worden. Onderdeel 4 was ook een typisch hulpverleningsonderdeel. Dit was met de vlet een slachtoffer benaderen en via de ‘Janson Cradle’ het slachtoffer aanboord nemen. 
De slachtoffers voor dit waren deelnemers van oefening 1. Hiervoor kregen zij een overlevingspak aan. Voor een enkel persoon een iets minder prettig iets (ook al wilde ze zelf héél graag), als je de armbanden niet goed aantrekt zodat er toch water in het pak kan komen… De Janson Cradle is een reddingsmiddel om een slachtoffer naar ‘binnen te trekken’. 
Het laatste onderdeel was het varen met de Rescue III en hierbij verschillende manoeuvres uitvoeren. Tussen de onderdelen door werd er geluncht en kreeg iedereen een broodje hotdog wat goed in de smaak viel (letterlijk en figuurlijk). 
 
Nadat alle teams de onderdelen hadden uitgevoerd hebben we het ‘kamp’ afgebroken en lieten letterlijk een plaatselijke modderplek achter. We vertrokken naar de overnachtinglocatie: scoutinggebouw van de Jan van Galen nabij de LOI brug. Voor het avondprogramma hebben we een warme avondprak op: boerenkool met aardappelen! 
Na een wat late start van het avondprogramma begonnen we met een nachtoefening. De teams waren ingedeeld op boten. Er was een melding gekomen bij Teun die deze melding leidde als kant coördinator. De melding betrof dat er op een eiland nog bewoners waren en dat deze weg moesten wegens het dreigende water wat steeds hoger kwam. De eenheden moesten op zoek naar 10 bewoners. Dit werd een lekkere actieve opdracht om al deze mensen te vinden. Anders geformuleerd een zoekactie vanaf het water en op de kant.  
Nadat de oefening was afgerond zijn we terug gegaan naar het scoutinggebouw. Hier werd onder het genot van een bittergarnituur nageborreld. Echter hadden de meeste mensen nog genoeg energie over! Dat vraagt om meer. Iedereen werd in paraatheid gebracht om het water weer op te gaan. Helaas hebben enkele mensen dit met een natpak moeten bekopen. De deelnemers werden ergens op de Kagerplassen in de zeikende regen gedropt en moesten de weg terug bepalen. Nadat iedereen terug was gekomen was het tijd om de enkele uurtjes voor de ochtend te gaan slapen. 
 
De zondagochtend begonnen we met een gezamenlijk ontbijt. Daarna werd alles opgeruimd in het gebouw. Tegen 11:00 uur zijn we gestart met het dagprogramma. Het eerste deel bestond uit 5 onderdelen. Onderdeel 1 was het oplossen van diverse EHBO ongevallen. Hiervoor hebben René en Cris super diverse ongevallen nagebootst zoals een spijker in een vinger tot een bewusteloos slachtoffer. Onderdeel 2 was een combi oefening met onderdeel 3. Dit werd uitgevoerd met de Duarry en de Marshall. Bij deze onderdelen werd per boot wat manoeuvres uitgevoerd en gezamenlijk besproken hoe je zoekpatronen kunt maken met 2 reddingsboten. Onderdeel 4 was een samenwerkingsoefening. Hier werden in het scoutinggebouw diverse spellen gedaan. Het laatste onderdeel was hulpverlening verlenen aan een zeiler die in problemen was gekomen. 
Jeffrey kwam bij deze oefening als slachtoffer schijnbaar goed over zodat er binnen luttele seconden 3 politieauto’s bij hem waren. Tussendoor werd er geluncht en hebben we een groepsfoto gemaakt en diverse actiefoto’s. 
 
Na afloop van het dagprogramma is alles gezamenlijk opgeruimd en schoongemaakt. 
Nadat de meeste mensen weg gingen bij de botenloods  is een klein groepje nog naar het clubhuis geweest om hier de laatste materialen en spullen op te ruimen en hier wat te eten en drinken. 
 
Voor een selectie van foto’s die gemaakt zijn kun je kijken op de website: http://www.leidsereddingsbrigade.nl/nl/nieuws/233/bewakingsweekend_2010/ .
 
Groet, 
 
Danny Captein
Commissie Bewakingen

 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}