4

juli

Bewaking Dragonboot races

door Auto // in Nieuws

Op zaterdag 30 juni 2012 vond de jaarlijkse Dragonboot race plaats in de grachten van Leiden.

Benieuwd hoe deze bewaking was… klik dan snel verder.

Op zaterdagochtend stonden twee bewakende leden om kwart voor negen bij de loods om de vlet te water te laten. Ze werden namelijk om uiterlijk 10 uur verwacht op de Apothekerskade in de binnenstad van Leiden.

Op het gemakje en genietend van het zonnetje vertrokken de bewakers met de vlet naar de binnenstad. Hier waren ze netjes rond half 10 aanwezig. Na een korte kennismaking met de organisatie, konden ze aan de slag. Allereerst diende de baan uitgezet te worden. Hiervoor werden vier boeien in een rechte lijn in midden van het water gelegd. Vervolgens werden alle medewerkers, dus ook onze bewakers verwacht in Hotel Minerva voor de briefing voor die dag. Naast de briefing was er koffie, thee en een lekker stuk appeltaart aanwezig. Na het smullen van de taart was het wachten op de start van de races. Deze stond gepland na de drakendans om 13 uur.

Voordat de races konden starten moest wel de baan opnieuw uitgezet worden. Dit kwam doordat een boot onderdoor de brug was gekomen en hierbij een van de boeien had meegesleept. Deze moest terug geplaatst worden, en hierdoor moest helaas de baan opnieuw uitgelijnd worden. Om 12 uur konden aan beide kanten van de baan de bruggen voor ander water verkeer afgesloten worden. Hierdoor was het gehele gedeelte tussen de Bostelbrug en de Kippenbrug beschikbaar voor de races.

 

Om 13 uur begonnen de races met een traditionele drakendans verzorgt door de kung fu groep. Ze danste in draken pakken en zorgden voor het ‘zegenen’ van de boten. Vervolgens gingen de races van start. De wedstrijden bestonden uit 3 heats. In de derde heat werden de halve finale en de finale gevaren. De dag trok heel wat bekijks, met name omdat het prachtig weer was.

 

Om half vijf konden de redders terug naar de loods. Hier kwamen ze voor een lastige situatie te staan. Een witte Ford Ka stond zodanig bij de trailer helling geparkeerd dat de trailer niet op een veilige manier van de helling af kon. ‘s Morgens hadden ze al om deze auto heen moeten manouvreren, maar de helling af zit helaas de zwaartekracht erg tegen. Na een kort gesprek met de politie, moesten de redders na drie kwartier constateren dat ze nog steeds boven op stonden. De politie zou er werk van maken, maar helaas. Gelukkig waren er twee andere leden van de brigade die langs kwamen om een handje te helpen. Hierdoor kon de vlet zonder problemen en schade teruggebracht worden naar de loods. Zo was deze mooie bewakingsdag op zijn einde.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}