In de nieuwe lijn met Zwemmend Redder en Life Saver wordt er geleerd hoe je jezelf kunt bevrijden als je vast gepakt wordt. Een kleine verandering hierin is dat er nu geredeneerd wordt vanuit 3 fasen. Deze 3 fasen zijn:
1. Je benaderd de drenkeling defensief, hierdoor voorkom je dat je vast gepakt wordt.
2. Je voert een snelle bevrijding uit op het moment dat wordt vast gegrepen maar de drenkeling heeft je nog niet vast met klem. Je kunt dus makkelijk los komen door je armen los te trekken (dubbele polsgreep) of armen weg te slaan (voorwaartse en achterwaartse omklemming).
3. De uitvoer van de daadwerkelijke bevrijdingsgreep. Dit zijn de dubbele polsgreep (van onderen op de pols vast gepakt), voorwaartse omklemming en achtwaartse omklemming. Deze dient uitgevoerd te worden op het moment dat de drenkeling de redder daadwerkelijk vast gepakt heeft en de redder als het ware klem zit.
Voor het examen moeten deze fasen getoont worden zowel op de kant als in het water. Klik verder voor de uitvoering van defensief benaderen en de tweede en derde fase van de dubbele polsgreep. Volgende maand zullen de voorwaarste en de achterwaartse omklemming besproken worden.
Bron: Waterhulpverlening, Verlenen van hulp bij een incident. Reddingsbrigade Nederland, november 2011.
Defensief benaderen
Tijdens het naar de drenkeling toezwemmen houdt je oogcontact en probeer je met hem de praten en hem gerust te stellen. Vervolgens blijf je op voldoende afstand, minimaal 3 meter. Ga hierbij op je rug liggen met één been gestrekt richting de drenkeling. Je andere been houdt je licht gebogen. Spreek de drenkeling opnieuw aan en observeer hem. Een onrustig slachtoffer benader je namelijk anders, dan een rustig slachtoffer. Je bepaald op dit moment je reddingsmethode. Je kunt nu bijvoorbeeld een rescue-tube toesteken of vertellen dat je hem gaat vastpakken in een vervoersgreep. Probeert de drenkeling jou vast te pakken, probeer gelijk weg te zwemmen of zet je met je voeten af tegen de drenkeling. Dit is puur om jezelf te beschermen. Ben je te laat dan kun je de eerder genoemde fase 2 en fase 3 bevrijdingsgrepen gebruiken. Onderstaand de uitleg van de dubbele polsgreep.
Dubbele polsgreep
Wanneer: De drenkeling pakt je vast aan één of beide polsen